ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Έρευνα: Τα αεροδρόμια τροφοδοτούν το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

 Με αφορμή το Airport Economics Symposium που πραγματοποιήθηκε
στις Βρυξέλλες και με ομιλίες από τον
 Enrico Letta, πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, τη Magda Kopczyńska, γενική διευθύντρια DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον ευρωβουλευτή Jens Gieseke, ο ACI Europe δημοσίευσε μια νέα μελέτη για τα αεροδρόμια της Ευρώπης με θέμα “Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ευρωπαϊκών αεροδρομίων και της αεροπορικής συνδεσιμότητας”.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την SEO Amsterdam Economics, τεκμηριώνει με ανεξάρτητο τρόπο τη συμβολή του κλάδου των αεροδρομίων στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, για πρώτη φορά, ποσοτικοποιεί τη θετική του σχέση με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών οφελών που κατοχυρώνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι:

  • Τα αεροδρόμια της Ευρώπης και η αεροπορική συνδεσιμότητα που παρέχουν δημιουργούν 14 εκατ. θέσεις εργασίας και 851 δισ. ευρώ σε ΑΕΠ (5% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ) κάθε χρόνο1.
  • Κάθε αύξηση 10% στην απευθείας αεροπορική σύνδεση αποφέρει αύξηση 5% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και 1,6% αύξηση στις θέσεις εργασίας.
Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις

Για πρώτη φορά, αυτή η έρευνα όχι μόνο ποσοτικοποιεί τον οικονομικό αντίκτυπο της αεροπορίας – αλλά και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η αεροπορική συνδεσιμότητα αποφέρει εκτεταμένα κοινωνικά οφέλη. Μετρώντας τη συσχέτιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών2, η SEO Amsterdam Economics παρήγαγε μετρήσιμα στοιχεία, ότι κάθε 10% αύξηση στην απευθείας αεροπορική συνδεσιμότητα συσχετίζεται με:

  • μείωση 14% στα ποσοστά φτώχειας
  • αύξηση 9% στην πρόσβαση στην εκπαίδευση
  • αύξηση 5% στις επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη
  • αξιοσημείωτα οφέλη στην ισότητα των φύλων (+19%) και στην ικανοποίηση από τη ζωή (+1,2%)

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe σχολίασε: “Η εκτενής ανάλυση και τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό που ξεχωρίζει τα αεροδρόμια και το ‘οικοσύστημα’ των αερομεταφορών από τους περισσότερους άλλους τομείς είναι η ικανότητά τους να διευκολύνουν και να υποστηρίζουν ευρύτερες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο εμπόριο και παραγωγικότητα, μαζί με μεγαλύτερες επενδύσεις, τουριστική δραστηριότητα και αυξημένα ποσοστά απασχόλησης συνολικά. Αυτή η ειδική ικανότητα ενισχύει σαφώς τις συνολικές εθνικές και ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις – και σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι τα αεροδρόμια και η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι αναντικατάστατοι μοχλοί ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη”.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe

Ο Enrico Letta δήλωσε στην ομιλία του: “Η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνοχής, και πραγματικά το μέλλον της ενιαίας αγοράς της ΕΕ εξαρτάται στην ανθεκτικότητα και την αποτελεσματική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των συστημάτων μεταφορών μας. Υπογραμμίζοντας τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που συνδέονται με το ευρωπαϊκό μας δίκτυο αεροδρομίων, η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον ACI Europe το επιβεβαιώνει. Και καθιστά επίσης ξεκάθαρο ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι πολιτικές της ΕΕ όσο και οι εθνικές πολιτικές υποστηρίζουν αποτελεσματικά και επιτρέπουν την τροχιά πράσινης ανάπτυξης των αερομεταφορών”.

1 Ο συνολικός αντίκτυπος, που αποτελείται από άμεσες, έμμεσες, επαγόμενες και καταλυτικές επιπτώσεις των αεροδρομίων και της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Ευρώπης.
https://sdgs.un.org/goals