“Νέα εμπόδια, τα οποία ανακύπτουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην προσχωρούν τα επενδυτικά της σχέδια” είναι η αιτία της αποχώρησης της Al Rayyan, επενδυτικού σκέλους του κράτους του Κατάρ, από τα επενδυτικά της σχέδια σε Οξειά και Ζάκυνθοα. “Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δε γίνονται επενδύσεις” αναφέρεται χαρακτηριαστικά σε ανακοίνωσή της.
Η Al Rayyan είχε ήδη αγοράσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Οξειάς κοντά στο Μεσολόγγι το 2013, έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, αλλά και έκταση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Σκόπευε επίσης να προχωρήσει και στην ανακατασκευή του ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα.
Ωστόσο, κανένα από τα σχέδια της εταιρείας δεν ευοδώθηκε, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, αλλά και προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να λάβει την απόφαση να “παγώσει” όλα της τα επενδυτικά σχέδια.
Το 2013 η εταιρεία Pimara - μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Al Rayyan αγόρασε την Οξειά. Ο επενδυτής είχε στο επιχειρηματικό του πλάνο τη δημιουργία ενός πρότυπου “art island”, που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης. Τελικά, η επένδυση “ναυγάγησε”, καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι το νησί θα αποχαρακτηρίζονταν ως ζώνη NATURA και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια.
Στη Ζάκυνθο η Al Rayyan έχει εμπλακεί σε μια δαιδαλώδη υπόθεση (νομικά και επιχερηματικά), που αφορά στην πρόθεση υλοποίησης σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου, κοντά στην περιοχή “Ναυάγιο”. Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά τη μεταβίβαση των 15.000 στρεμμάτων στην Pimara, το Δημόσιο αναιρεί την παλαιότερη βεβαίωσή του και παρενέβη κατά της εταιρείας. Παράλληλα, υπήρξε αγωγή που υπέβαλαν η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, εκπροσωπούμενες από τον Μητροπολίτη του νησιού, κατά της εταιρείας Pimana Investments, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μέρος της έκτασης ανήκει στη Μονή, κάτι που αντικρούεται από την πλευρά των επενδυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα ότι η συναλλαγή έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος και εισπράχθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι.
Το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα.
Τέλος, στην Κέρκυρα υπήρξαν επίσης έντονες προστριβές με μερίδα των εργαζομένων και ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας, που αναφερόταν σε καταπάτηση εργατικών νόμων, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων εργασίας, κανόνων ασφάλειας εργοταξίου, καθεστώτος ασφάλισης των εργαζομένων, απλήρωτων υπερωριών και πολλών άλλων. Ακόμη υπήρξε ανακοίνωση και από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με την οποία “καταδικάζει και καταγγέλλει τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας ακινήτων ΠΙΜΑ-ΜΑΡ, η οποία έχει αναλάβει την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Miramare”.
Η πλήρης ανακοίνωση της Al Rayyan αναφέρει:
“Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας.. δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.
Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο.
Μερικοί, δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή...
Ειδικότερα στη συνέντευξη Τύπου στις 13/2/17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην βουλευτής, πολιτικός, αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους.
Παρατηρώντας την ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ, αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς του επενδυτές είναι αρνητική.
Ο πρωταρχικό σκοπός της εταιρείας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δε φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτήν την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη, αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.
Παρ‘όλα αυτά η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό Κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.
Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνεται μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο.
Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δε γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές... η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες...”
Ύστερα μάλιστα από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι η αποχώρηση του Κατάρ από τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι “fake news”, η εταιρία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση-απάντηση: “Επειδή διαπιστώνουμε ότι από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να δοθούν διαφορετικές προεκτάσεις στην ανακοίνωσή μας για διακοπή των επενδύσεών μας στην Ελλάδα, διευκρινίζουμε ρητά ότι αναφερθήκαμε στις επενδύσεις μας στη Ζάκυνθο και την οξιά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εμπλοκών από το 2014 τουλάχιστον και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων και διώξεων των εκπροσώπων μας, ώστε να καθίσταται η επενδυτική μας δραστηριότητα στα έργα αυτά δύσκολη. Πέραν αυτού καμιά ερμηνεία της ανακοίνωσής μας δεν είναι αποδεκτή”.