ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Η Ευρωβουλευτής Μαρία Ζαχαρία φέρνει ενώπιον της ΕΕ την καταστρατήγηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα

 Η Ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Μαρία Ζαχαρία την Τετάρτη 9/10/2024 κατέθεσε Αναφορά, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την καταστρατήγηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, από το 2012 μέχρι και σήμερα.

 

Η Αναφορά 1208/2024 με τίτλο «για δήλωση μη σεβασμού των διατάξεων της οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ευρωπαϊκή ένωση» αναλύει και καταγγέλλει τo νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού που πλέον στην Ελλάδα δεν γίνεται μέσω της υπογραφής της ΕΓΣΕΕ έπειτα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), όπως γινόταν για πολλές δεκαετίες, αλλά καθορίζεται από τον Υπουργό Εργασίας. Στην ίδια αναφορά καταγγέλλει την νομοθετική απαγόρευση του δικαιώματος των συνδικάτων να προσφύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ και στη δυνατότητα επεκτασιμότητας των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

 

Συγκεκριμένα όπως καταλήγει το κείμενο της Αναφοράς: Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από την Επιτροπή σας να προβεί σε κάθε ενέργεια με σκοπό να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ως διασφαλίζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και να επανέλθει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, όπως προβλέπει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις Σ.Σ.Ε. και να επανέλθει όλο το νομικό καθεστώς που υπήρχε πριν τα μνημόνια και που είχε νομοθετηθεί και ίσχυε για δεκαετίες με βάση τη κοινή συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

 

Η Ευρωβουλευτής μέσα από την Αναφορά στοχεύει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις λανθασμένες πρακτικές που τηρούνται στην Ελλάδα και να πιέσει την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει στάση, να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να επαναφέρει την συλλογική διαπραγμάτευση αυξάνοντας το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

 

Η κ. Ζαχαρία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «είναι πλέον καιρός η ελληνική κοινωνία να αντιδράσει στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης. Ως συνδικαλίστρια και ευρωβουλευτής θα επιδιώξω να εκμεταλλευτώ κάθε βήμα που μου δίνετε για να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των εργαζομένων, να επαναφέρω τα νόμιμα δικαιώματα τους και να σταθώ στο πλάι τους, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»  

 

Η Αναφορά 1208/2024 αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ανοιχτή προς υποστήριξη σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα μπορούν όλοι από τον κόσμο της εργασίας (εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι) να την υποστηρίξουν με την υπογραφή τους, μαζί να θέσουμε τέρμα στις παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.