ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

“Ήσυχα ταξίδια”: Η νέα τάση που αλλάζει τις τουριστικές προσφορές

 

Θα πρέπει οι διοργανωτές ταξιδίων να “αγκαλιάσουν” τη στροφή προς την ευεξία για να βελτιστοποιήσουν τις προσφορές τους στο μέλλον; Μάλλον ναι, όπως συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη από την Bókun, κορυφαίο πάροχο λογισμικού για Tour Operators που ανήκει στην “οικογένεια” της Tripadvisor και ανέλυσε τις τρέχουσες ταξιδιωτικές απαιτήσεις στη βιομηχανία, αποκαλύπτοντας τις σημαντικές αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών την τελευταία δεκαετία (2013-2023). Ενώ τα ήσυχα ταξίδια (Quiet Travel) θα είναι η νέα τάση για το 2024, η ζήτηση για πιο ήρεμες, βασισμένες στην ευεξία εκδρομές αυξάνεται σταθερά εδώ και μια δεκαετία. Η έρευνα της Bókun δείχνει ότι οι Τ.Ο. μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν στρατηγικά την ευθυγράμμιση των προσφορών τους για να ανταποκριθούν καλύτερα στις εξελισσόμενες προτιμήσεις του κοινού-στόχου τους και να προγραμματίσουν τις προσπάθειες μάρκετινγκ για συγκεκριμένα ταξίδια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Κύρια ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του εξελισσόμενου τοπίου των ταξιδίων και του τουρισμού την τελευταία δεκαετία, επισημαίνοντας αξιοσημείωτες αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών.

  • Μεταξύ των κορυφαίων ταξιδιών σύμφωνα με τη ζήτηση αναζητήσεων την τελευταία δεκαετία ήταν τα “Bali Wellness Retreat” (+2956%), “Bird Watching Tour” (+343%) και “Nature Retreat” (+282%).
  • Αναλύοντας τα δεδομένα της μέσης ηχορύπανσης σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι η Λετονία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ισλανδία κατατάσσονται στις τέσσερις κορυφαίες χώρες με τη χαμηλότερη ηχορύπανση, προσφέροντας ήρεμα περιβάλλοντα ιδανικά για χαλάρωση.
  • Οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό την τελευταία δεκαετία έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα ηχορύπανσης, υποδεικνύοντας μια ισχυρή προτίμηση των ταξιδιωτών για πιο ήρεμους προορισμούς και προτεραιότητα στη συνολική υγεία και ευεξία.

Τα ήσυχα ταξίδια ως σημαντική τάση

Τα ήσυχα ταξίδια (Quiet Travel) ως τάση αναδύονται εδώ και καιρό, αλλά με την αυξανόμενη έμφαση στα ταξίδια ευεξίας, να κυριαρχεί πλέον το 2024 και προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία στο μέλλον. Αυτή η τάση κερδίζει επίσης περισσότερη δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #SoloTravel να έχει περισσότερες από 948,000 αναρτήσεις στο TikTok.

Οι προγνώσεις προβλέπουν σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για αναζητήσεις αυτών των τύπων ταξιδιών το 2025: “Αποδράσεις στη Φύση” (+23%), “Πεζοπορικές Εκδρομές” (+19%), “Περιπατητικές Εκδρομές” (+17%), “Ιστορικά Μνημεία” (+15%) και “Αποδράσεις Ευεξίας” (+14%).

Οι χώρες που είναι γνωστές για την ηρεμία τους αναμένεται επίσης να δουν αύξηση στη δημοτικότητά τους. Η Ολλανδία προβλέπεται να σημειώσει αύξηση ενδιαφέροντος για αναζητήσεις κατά 23%, ακολουθούμενη από τη Λετονία (αύξηση 8%) και τη Φινλανδία (αύξηση 4%).

Πώς μπορούν οι διοργανωτές ταξιδίων να προσαρμοστούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών;

Ο Sam Jefferies, Senior Growth Marketing Manager στην Bókun σχολιάζει: “Αν και γνωρίζουμε ότι οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις του κλάδου πάντα κυμαίνονται, είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι αυξάνονται οι εκδρομές και τα ταξίδια που βασίζονται περισσότερο στην ευεξία. Είναι μια σημαντική κλήση για τους διοργανωτές ταξιδίων να προσαρμοστούν στις αλλαγές στη ζήτηση, να προσαρμόσουν τις εμπειρίες τους ή απλώς να ευθυγραμμίσουν τις τρέχουσες προσπάθειες μάρκετινγκ τους με την κορυφαία εποχιακή ζήτηση για να ευδοκιμήσουν και να ανεβάσουν την επιχείρησή τους στο επόμενο επίπεδο. Με το ταξιδιωτικό τοπίο να εξελίσσεται συνεχώς, το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών βρίσκεται στην προσαρμοστικότητα σε αυτές τις τάσεις με ευελιξία και δημιουργικότητα.”