ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Στέφανος Γκίκας: Στα 10 ευρώ/επιβάτη κρουαζιερόπλοιου το τέλος αποβίβασης στη Σαντορίνη

 

Μιλώντας πριν λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και  σε ερώτηση για το ζήτημα του υπερτουρισμού, όπως συμβαίνει στη Σαντορίνη, με τις ημερήσιες επισκέψεις να αγγίζουν κάποιες φορές και τις 14.000, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,   Στέφανος Γκίκας, είπε: “Όλοι μας υποστηρίζουμε τόσο τον συμβατικό τουρισμό, όσο και αυτόν μέσω κρουαζιερόπλοιων” και αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνουν ανακοινώσεις για αύξηση χρεώσεων των κρουαζιερόπλοιων ανά λιμάνι. “Προσανατολιζόμαστε να αυξήσουμε στα 10 ευρώ το τέλος αποβίβασης ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου για αποβίβαση στη Σαντορίνη και σε ανάλογους περιζήτητους προορισμούς”, σημείωσε.

Το μέτρο για τέλος αποβίβασης θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στη Σαντορίνη, ενώ -σε δεύτερη φάση και πιθανόν έως το τέλος του έτους- και στη Μύκονο.

Στη συζήτηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που θεωρούνται δυσθεώρητες από το επιβατικό κοινό και το κόστος μετακίνησης από νησί σε νησί να θεωρείται τεράστιο ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι μπορεί στα συμβατικά πλοία οι τιμές να είναι λίγο καλύτερες, ωστόσο εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα ενδονησιακά δρομολόγια στα ταχύπλοα. “Υπάρχουν τρεις μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται το 50% των πλοίων, καθώς μεταφέρουν πάνω από το 63% των επιβατών και πάνω από το 70% των οχημάτων”,  δήλωσε ο κ. Γκίκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο “Παρατηρητήριο Ναύλων“, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και θα βρίσκεται σε λειτουργία σε λίγα 24ωρα, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν εκπτωτικά πακέτα και γίνονται διαρκείς έλεγχοι, με κάθε πλοιοκτήτη να είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει εντός 72 ωρών το Παρατηρητήριο σε περίπτωση αύξησης τιμών.

Σκέψεις για μείωση ΦΠΑ στο εισιτήριο των ΙΧ στα πλοία

Ο κ. Γκίκας αποκάλυψε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια των ιδιωτικών αυτοκινήτων στα πλοία, προσθέτοντας ότι με απόφαση του υπουργού κ. Χρήστου Στυλιανίδη έχουν ήδη μειωθεί τα ναύλα μεταφοράς των οχημάτων κατά 25% στις μεταφορές από και προς τα διαπόντια νησιά