ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Επιπλέον έσοδα 12,5 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ, αν καταργηθεί η βίζα για την Κίνα






Αποτέλεσμα εικόνας για Ποιές είναι οι διεθνείς τάσεις στα ταξίδια



Τα καθεστώτα θεωρήσεων βίζα στην Ευρώπη είναι από τα πιο περιοριστικά στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο οποίος εκτιμά ότι το 74% του παγκόσμιου πληθυσμού έπρεπε να αιτηθεί βίζα για να ταξιδέψει στην Ευρώπη το 2015. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τους τουρίστες από αγορές μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες είναι από τις πιο “πολύτιμες”, καθώς οι τουρίστες αυτοί τείνουν να παραμένουν περισσότερο και να ξοδεύουν περισσότερο ανά ημέρα από ό,τι ο μέσος επισκέπτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) δημοσίευσε έκθεση με την οποία ποσοτικοποιείται ο δυνητικός αντίκτυπος της διευκόλυνσης της χορήγησης βίζας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, η Κίνα είναι μία από τις αγορές εξερχόμενου τουρισμού μακρινών αποστάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση χωρίς βιζα στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του χώρου Schengen), παρά την αύξηση της κινεζικής ζήτησης για ταξίδια στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως, τόσο όσον αφορά στις αφίξεις όσο και στις συνολικές τουριστικές δαπάνες. Για να εκτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος της διευκόλυνσης της χορήγησης βίζας, η έκθεση αναλύει πρώτα τα βασικά οφέλη και τα είδη των πολιτικών απλούστευσης της έκδοσης βίζας και τα εφαρμόζει στη συνέχεια σε ταξίδια από την Κίνα προς την ΕΕ των 27 (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα αυξήσει αναμφίβολα τη ζήτηση από μία από τις πιο προσοδοφόρες αγορές εξερχόμενου τουρισμού και θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην Ευρώπη. Η ανάλυση εκτιμά ότι ένα πλήρες σενάριο απελευθέρωσης των θεωρήσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ είναι πιθανό να αυξήσει τη μέση αύξηση των κινεζικών αφίξεων από 7% σε 18% ετησίως μεταξύ 2018-2023. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει επιπλέον εισροές ύψους 12,5 δισ. ευρώ ετησίως και θα αυξήσει το συνολικό επίπεδο απασχόλησης κατά σχεδόν 1%, δημιουργώντας 237.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 120.000 θα είναι άμεσα στον ταξιδιωτικό και τον τουριστικό τομέα. Αυτό θα συνέβαλε στην αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 1%.

Προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη απώλεια ευκαιριών, ιδίως από αγορές εξερχόμενου τουρισμού μεγάλων αποστάσεων, όπως η Κίνα, είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να ενισχυθούν οι πολιτικές θεωρήσεων βίζας της ΕΕ, για περαιτέρω διευκόλυνση των ταξιδιών από βασικές αγορές. Ο Robert Andrzejczyk, αντιπρόεδρος της ETC και συντονιστής του έργου υποστήριξης θεωρήσεων βίζας της ETC, δήλωσε ότι “η απελευθέρωση των καθεστώτων θεωρήσεων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα είναι απαραίτητη για να μεγιστοποιήσει η ηπειρωτική χώρα το όφελος από την ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς ταξιδίων στις επόμενες δεκαετίες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται να εξασφαλίσει περαιτέρω απασχόληση. Η επένδυση στην ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων βίζας που απευθύνεται σε βασικές αγορές μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικά το στόχο αυτό”.