Απώλειες άνω των 100 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα υποστεί το 2020 η ισπανική τουριστική βιομηχανία, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Exceltur, που αποτελείται από τις 29 ισχυρότερες ισπανικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας θα γυρίσει στα επίπεδα του 1995 (!)."Θα έχουμε επιστρέψει 25 χρόνια πίσω ως προς την τουριστική δραστηριότητα της χώρας, ένα πραγματικά δραματικό σενάριο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο José Luis Zoreda, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Exceltur, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο οργανισμός αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2020 λόγω των νέων περιορισμών, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που περιλαμβάνουν μερικό κλείσιμο της Μαδρίτης και αρκετών άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς και το κλείσιμο για δύο εβδομάδες μπαρ και εστιατορίων στην Καταλονία.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον Exceltur, θα προσθέσουν άλλα 7,5 δισ. ευρώ στις απώλειες της χρονιάς, με την εκτίμηση να φτάνει στα 106 δισ.ευρώ απώλειες σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας μέχρι το τέλος του έτους.
Η Καταλονία αναμένεται να έχει περίπου 21,7 δισ.ευρώ απώλειες (20% του συνόλου), η Ανδαλουσία αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16,5 δισ. ευρώ, η Μαδρίτη απώλειες περίπου 14 δισ. ευρώ και οι Βαλεαρίδες Νήσοι περίπου 13 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ισπανικού τουρισμού στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Exceltur, θα είναι κατά 70% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ και το 13% της απασχόλησης στην Ισπανία, ωστόσο, όπως τόνισε ο José Luis Zoreda η κυβέρνηση δεν κάνει «σωστή ανάγνωση» του εύρους των ζημιών που θα καταγράψει φέτος η τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Σχέδιο διάσωσης ανάλογο των τραπεζών
Ο αντιπρόεδρος του Exceltur ζήτησε ένα επείγον σχέδιο διάσωσης του τομέα, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που θα περιλαμβάνει με επιστρεπτέα άμεση ενίσχυση.
Στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Pedro Sanchez ανακοίνωσε σχέδιο 4,2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αντιστοιχεί κυρίως σε κρατικά δάνεια με εγγύηση. Και παρόλο που η Ισπανία θα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης, με περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, "ο τουριστικός τομέας δεν φαίνεται να αποτελεί σαφή προτεραιότητα αυτή τη στιγμή" στη διανομή αυτών των χρημάτων, είπε ο José Luis Zoreda.
Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει περίπου το 70% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
Ο Exceltur ζητεί να δοθούν 35 δισ. ευρώ, από τα 140 δισ. ευρώ, στον τουρισμό. Η θεμελιώδης πρόκληση σήμερα είναι η επιβίωση, τόνισε ο José Luis Zoreda. "Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αύριο, πρέπει πρώτα να επιβιώσουμε σήμερα", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Οργανισμός ζητεί επίσης την παράταση έως το τέλος του 2021 της χρηματοδότησης μερικής ανεργίας (επί του παρόντος, έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου), καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης των εταιρειών, που έχουν ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα, να μην απολύσουν εργαζομένους για έξι μήνες.
Με περίπου 35.000 θανάτους και σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού, η Ισπανία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19. Θα υποστεί επίσης τη χειρότερη ύφεση μεταξύ των δυτικών χωρών το 2020, με πτώση 12,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τέλος, να προσθέσουμε ότι το Ινστιτούτο Τουρισμού της Ισπανίας, Turespaña (ομόλογος οργανισμός του ΕΟΤ), συζητά με εταιρεία μάρκετινγκ την προσαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου 2021-2024 στη νέα κανονικότητα του Covid-19.