ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Οι TOs προειδοποιούν: Ο φόρος διαμονής από τους πελάτες θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των πακέτων



Αποτέλεσμα εικόνας για Οι TOs προειδοποιούν: Ο φόρος διαμονής από τους πελάτες θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των πακέτωνΜε αφορμή τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 01/01/2018, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει τα εξής:

“Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας υφυπουργού, πως ο Φόρος Διαμονής θα ισχύσει το έτος 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην ‘άλλη Ελλάδα’, την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε. Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ΚΑΙ αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.

Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.


Η ΠΟΞ απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος φόρος ΠΡΙΝ την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο ΜΕΤΑ. Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας”.