ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Sete Intelligence : Άνοδος στους δείκτες αφίξεων -ανεξαρτήτως μέσου- το Μάιο του 2017


Αποτέλεσμα εικόνας για Sete Intelligence : Άνοδος στους δείκτες αφίξεων -ανεξαρτήτως μέσου- το Μάιο του 2017
Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες των αφίξεων -ανεξαρτήτως μέσου- τον Μάιο, βάσει διοικητικών στοιχείων:
– στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,6% (+10,1% στο 5μηνο)˙ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο ανήλθε στο +7,8% και στην Αθήνα στο +2,6%, ενώ στο 5μηνο στο +12,8% και +5,9% αντίστοιχα.
Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο παρουσίασαν αύξηση +10,6%. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμμα-τισμό στις 31/5, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 αναμένεται σε 7,4%.
– η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων ήταν πιο συγκρατημένη: +2,3% τον Μάιο και +3,2% το 5μηνο.
– περιορισμένη (+1,1%) ήταν και η αύξηση των θαλάσσιων αφίξεων τον Μάιο, αλλά σημαντική (+11,9%) στο 5μηνο.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, τον Απρίλιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +12,0% σε σχέση με τον Απρίλιο 2016 (+3,2% στο 4μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις-για πρώτη φορά φέτος- εμφάνισαν αύξηση κατά +11,3% (+2,4% στο 3μηνο), με οριακά αρνητική μεταβολή της ΜΚΔ.
Υψηλή παραμένει η συμβολή του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης: σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, από την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 89.534 θέσεις εργασίας τον Μάιο, οι 42.871 προέρχονται από τα καταλύματα και οι 19.952 από την εστίαση.
Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του ΟΟΣΑ ως σύνολο. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προ-οπτικές εξακολούθησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ιταλίας και της Τουρκίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και η τιμή τους είναι χαμηλότερα από τον δείκτη του ΟΟΣΑ, ενώ στην Βρετανία ο δείκτης είναι μεν μειωμένος αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον δείκτη του ΟΟΣΑ.
Ευρύτερα, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σε επενδυτικά θέματα στα δύο αεροδρόμια της χώρας με την μεγαλύτερη κίνηση. Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε βελτιωμένη προσφορά (€ 600 εκ.) του ΔΑΑ για επέκταση της σύμβασης κατά 20 χρόνια και ξεκίνησε τις σχετικές διαδικασίες για την
σύναψη της σχετικής συμφωνίας. Κατά την διάρκεια της επέκτασης ο ΔΑΑ αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις € 2,35 δισ. Επίσης, ελληνο-ινδική κοινοπραξία ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου με Προϋπολογισμό € 850 εκ.
Ακόμα, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση επένδυσης € 250 εκ. στη Σητεία. Παράλληλα, επενδυτική κινητικότητα παρατηρείται και στα 5* ξενοδοχεία της Αθήνας: το Athens Ledra επί της Λεωφόρου Συγγρού επωλήθη σε αμερικάνικο fund έναντι € 33 εκ., ενώ, στα ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μακροχρόνιας εκμίσθωσης του King George, καθώς και του κτιρίου του -πάλαι ποτέ- Kings Palace με προοπτική να ξαναγίνει ξενοδοχείο.
Ευρύτερα στην οικονομία, ολοκληρώθηκε η 2η αξιολόγηση με μεγάλη καθυστέρηση, υπό την επίδραση κυρίως του εντυπωσιακά υψηλού Πρωτογενούς Πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) το 2016 που τελικά διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι στόχου 0,5% του 3ου Μνημονίου και πρόβλεψης -0,2% των Θεσμών. Ως αποτέλεσμα, ήδη οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπεσαν στο 4,2% και 5,4% αντίστοιχα, ενώ η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας από Caa3 σε Caa2 και τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές. Η μέχρι στιγμής εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης εξελίσσεται με τρόπο που θα οδηγήσει σε ΠΠΓΚ άνω του 3,5% έναντι στόχου 1,75% στο 3ο Μνημόνιο.

Τέλος η αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 2017Q1 έδειξε αύξηση 0,4% σε 3μηναία βάση και 0,8% σε ετήσια βάση, παρά την υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 15,2% σε σταθερές τιμές 2010. Αν η αύξηση των εισαγωγών ήταν στο 10% (που και πάλι θα ήταν πολύ υψηλή έναντι αύξησης της εγχώριας τελικής δαπάνης στην οικονομία κατά 2,6% και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,9%), τότε η αύξηση του ΑΕΠ στο 1ο 3μηνο 2017 θα ήταν +2,6%. Με την προϋπόθεση ότι στα επόμενα τρίμηνα θα ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, αναμένεται σημαντική ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ.