ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Στο «κόκκινο» οι low cost αεροπορικές εταιρίες



Απρόβλεπτες συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό θα έχει η απόφαση των Βρετανών για Brexit, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 εκτίμησε ότι, θα υπάρξει «μεγάλο κύμα ακυρώσεων από Βρετανούς τουρίστες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στη χώρα μας περιμένουμε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Γηραιά Αλβιόνα, οι οποίοι «αφήνουν στην ελληνική οικονομία πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Μείωση των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας λόγω της μείωσης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, που καθιστά τους προορισμούς του ευρώ ακριβότερους για τους Βρετανούς, προέβλεψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος .
Οι ακριβείς παρενέργειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην ισοτιμία της στερλίνας, που θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο οι Βρετανοί πραγματοποιούν πάνω από 29 εκατ. ταξίδια σε χωρες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το 76% του συνόλου των ταξιδιών. Επίσης, το 68% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε χώρες της ΕΕ (4,6 εκατομμύρια επισκέψεις στελεχών επιχειρήσεων).
Αν και η Βρετανία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο, που θα κρατήσουν τουλάχιστον δυο χρόνια, θα συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, η περίοδος αβεβαιότητας θα δημιουργεί συνεχείς αναταράξεις στην ισοτιμία της λίρας έναντι των άλων νομισμάτων, καθιστώντας το κόστος διακοπών στο εξωτερικό ακριβότερο.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αλλάξουν πολλές ρυθμίσεις και κανονισμοί για τα ταξίδια, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ΑΒΤΑ):
– την οικονομική προστασία για τα οργανωμένα ταξίδια
– τις αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων
– την πρόσβαση σε δωρεάν κάλυψη υγείας μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας
– τα τέλη κινητής τηλεφωνίας
το πλαίσιο των ανοικτών ουρανών σε όλη την ΕΕ, που επέφερε περισσότερα δρομολόγια και την άνθιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη βρετανική αγορά.
Την ίδια ώρα, στα επίπεδα του 1985 έπεσε η στερλίνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, οι τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν τους φόβους τους σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit ενώ και οι αναλυτές προειδοποιούν για εκτεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά.
Ανησυχίες εκφράστηκαν αμέσως για την αξία της στερλίνας, που θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών και κατ’επέκταση τη δυνατότητα για ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και για το μέλλον των low cost πτήσεων στην Ευρώπη.
Ο αερομεταφορέας BMI Regional προειδοποίησε για πιθανή αποχώρησή τους από το Ην. Βασίλειο, και την επέκτασή του στην Ευρώπη . Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Peter Simpson, είπε για τη χθεσινή ψηφοφορία ότι δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του Ην. Βασιλείου, της ΕΕ και της Ευρώπης συνολικά. Για εταιρίες όπως η BMI Regional, είπε, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ελευθερία του εμπορίου και των μεταφορών, η αβεβαιότητα αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα πιο περίπλοκες επιχειρήσεις.
Ο γενικός διευθυντής της πλατφόρμας αναζήτησης πτήσεων και ταξιδιωτικών κρατήσεων Cheapflights, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αναδείξει όλα όσα τόσα χρόνια οι Βρετανοί θεωρούσαν δεδομένα . Κυρίαρχο στοιχείο ανάμεσά τους είναι η συμφωνία που αφορά τους ανοικτούς ουρανούς της Ευρώπης, που αποτέλεσαν πεδίο ανάπτυξης των low cost αεροπορικών, το οποίο τroaming ώρα επαναπροσδιορίζεται: Το ισχυρό νόμισμα του Ην. Βασιλείου, που έκανε την Ευρώπη τόσο φθηνή, το τέλος των χρεώσεων roaming, τη δωρεάν περίθαλψη εντός ευρωζώνης και το απεριόριστο shopping.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν χάθηκαν όλα για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, καθώς η βρετανική αγορά είναι ζωτικής σημασίας στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και έτσι αυτές θα αναζητήσουν τρόπους για να διατηρήσουν το μερίδιο τους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες και η βρετανική τουριστική βιομηχανία δεν θα πληγεί από τις εξελίξεις καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με αντίκτυπο στα ταξίδια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Travelzoo UK, Joel Brandon-Bravo. Οι επόμενοι 24 μήνες διαπραγματεύσεων, είπε, θα είναι κρίσιμοι για τα ταξίδια των Βρετανών . Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα, τόνισε, από τη Βρετανική κυβέρνηση πώς ένα ανεξάρτητο Ην. Βασίλειο θα λειτουργεί στον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο.
«Οι αερομεταφορείς του Ην. Βασιλείου ομόφωνα πιστεύουν οτι το Brexit θα οδηγήσει σε μειωμένο ανταγωνισμό, μειωμένα δρομολόγια και υψηλότερες τιμές στις αερομεταφορές. Οι βρετανοί καταναλωτές πιστεύουν σε ποσοστό 28% οτι το Brexit θα ακριβύνει τις διακοπές τους», δηλωσε ο κ. Brandon-Bravo.
Ο γενικός διευθυντής της Ryanair, Michael O’Leary θεωρεί ότι οι χαμηλοί ναύλοι θα τελειώσουν για τους Βρετανούς, με τον αερομεταφορέα να ακυρώνει την τελευταία στιγμή την προσφορά με τίτλο «γιορτάζουμε την παραμονή στην Ευρώπη» έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Στον αντίποδα, η ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας φαίνεται οτι δεν θα επηρεαστεί, με τον γενικό διευθυντή του μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου Amaris Hospitality, John Brennan, να παραδέχεται οτι μπορεί να υπάρξει μια περιοδος αβεβαιότητας αλλά ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι καλά τοποθετημένος ώστε να παραμείνει ισχυρός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πάντως, άμεση επίπτωση στις εμπορικές συναλλαγές φέρνει η ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, μετά το Brexit, γεγονός που καθιστά ακριβότερο κάθε ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν και ασφαλώς το τουριστικό προϊόν της χώρας .
Αν και οι παράγοντες της αγοράς συνομολογούν ότι είναι πολύ νωρίς για την αποτίμηση των συνεπειών της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη συνακόλουθη επιρροή της για την Ελλάδα, εν τούτοις στέκονται στο άμεσο και ορατό γεγονός της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αναδεικνύουν επίσης ως μείζον ζήτημα τη νέα πολιτική αναταραχή στους κόλπους της Ευρώπης, την οποία αναγνωρίζουν ως έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας «που δεν είχε ανάγκη» η ελληνική οικονομία.
Η Βρετανία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο για τη χώρα καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα με επενδεδυμένα 3,838 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στη δεκαετία 2005-2015. Το εξωτερικό εμπόριο είναι σχεδόν ισοσκελισμένο καθώς η συνολική αξία εξαγωγών το 2015 ήταν 1,1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών 1,2 δισ. ευρώ. Είναι η 7η μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ενώ αντίστοιχα αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας, συμβάλλοντας κατά 1.4 % στο ΑΕΠ
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών , η πρώτη προφανής επίπτωση είναι ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα καταστήσει ακριβότερο το ελληνικό προϊόν και φθηνότερο το βρετανικό, διαταράσσοντας την ισορροπία των ισοσκελισμένων εμπορικών σχέσεων. Ο ΠΣΕ θέτει επίσης ως θέμα την πιθανότητα επιβολής δασμών στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας, αν και στελέχη του εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι ορατοί προς το παρόν. Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντή, πιθανότατα θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο εμπορικών σχέσεων που ακολουθεί η Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν.


Source: athina984