ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Τυνησία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις τουριστικές τοποθεσίες


tynhsia-makeleio
H Τυνησία θα παράσχει όπλα στην τουριστική της αστυνομία και θα διαθέσει άλλους χίλιους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία ξενοδοχείων, ακτών και τουριστικών χώρων, έπειτα από την επίθεση της Παρασκευής σε ξενοδοχείο, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 38 ανθρώπων, την πλέον αιματηρή στην ιστορία της χώρας.
Ενώ αρκετοί Βρετανοί –ο τελικός αριθμός μπορεί να ανέρχεται σε «τουλάχιστον 30″, σύμφωνα με το BBC– και ένας Γερμανός περιλαμβάνονται στους νεκρούς, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας αναμένονται σήμερα στο σημείο της επίθεσης, όπου και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.
Το υπουργείο Τουρισμού διευκρίνισε ότι 1.000 ένοπλοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας θα ενισχύσουν από 1ης Ιουλίου την τουριστική αστυνομία και θα αναπτυχθούν «εντός και εκτός των ξενοδοχείων», στις παραλίες, στα τουριστικά μέρη και τους αρχαιολογικούς χώρους. Το μέτρο λαμβάνεται δύο ημέρες μετά την εισβολή τυνήσιου νεαρού σε πλαζ ξενοδοχείου στο Πορτ Ελ Καντάουι, κοντά στη Σούσα (140 χλμ. νοτίως της Τύνιδας), έχοντας κρύψει ένα καλάσνικοφ μέσα στην ομπρέλα του, πριν ανοίξει πυρ εναντίον τουριστών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η Βρετανία πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα. Τουλάχιστον 15 Βρετανοί σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές, οι οποίες αναγνώρισαν 20 από τα 38 θύματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επίσης πολίτες από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την «αποφασιστικότητα» της χώρας του να καταπολεμήσει τον τζιχαντισμό μετά την επίθεση αυτή, τη φονικότερη για βρετανούς πολίτες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.
Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C17 της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας θα σταλεί σήμερα στην Τυνησία για να μεταφέρει τους Βρετανούς που τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσε στο BBC o Κάμερον που θα μιλήσει για το θέμα αυτό το απόγευμα στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ.
Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να επαναπατρίσει σορούς θυμάτων, «αν οι οικογένειες το επιθυμούν», πρόσθεσε ο Κάμερον αναφέροντας ότι η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Ελγουντ μεταβαίνουν στην Τύνιδα.
«Οφείλουμε να φανούμε αδιάλλακτοι απέναντι στην αδιαλλαξία, να απορρίψουμε όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό και δημιουργούν τις συνθήκες για να ευημερεί» γράφει ο Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο και να αναληφθεί δράση εναντίον της πηγής, σε μέρη όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη», όπου έχει ριζώσει το ΙΚ. Οι ενέργειες που διαπράττουν οργανώσεις όπως το ΙΚ συνιστούν «υπαρξιακή απειλή», δήλωσε ο Κάμερον. «Επιτίθενται στον τρόπο ζωής μας, σε αυτό που πιστεύουμε».
Ανάμεσα στους τραυματίες, 39 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τυνησιακών αρχών, έξι παραμένουν σε «κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε η ισπανική διοίκηση του Riu Imperial Marhaba Hotel όπου σημειώθηκε το μακελειό, λέγοντας ότι ενημερώνονται συνεχώς από τα τοπικά νοσοκομεία.
Στο τόπο της τραγωδίας, τουρίστες και Τυνήσιοι άφηναν χθες λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.
Συνεργοί;
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του πιθανού δράστη ανακρίθηκε και ότι βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είχε ρίξει στη θάλασσα. «Μόνο ένα πρόσωπο πραγματοποίησε την επίθεση (…) ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βοήθησαν» τον δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά μετά τη σφαγή, πρόσθεσε.
Ο 16χρονος Μάλεκ, μάρτυρας στην επίθεση, είπε ότι είδε τον δράστη να «αρχίζει να πυροβολεί στην άμμο. Όλος ο κόσμος σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει, στη συνέχεια τον είδαν να πυροβολεί εναντίον των τουριστών έχοντας ένα μεγάλο χαμόγελο».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η επίθεση διήρκεσε από 30 έως 40 λεπτά και πολλοί Τυνήσιοι διερωτώνταν γιατί ο δράστης δεν εξουδετερώθηκε νωρίτερα από τις δυνάμεις της τάξης. Όταν ρωτήθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
Συνέχιση των αναγνωρίσεων
Με 1.000 χλμ. ακτογραμμής, αμέτρητες παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς ακτινοβολίας, η Τυνησία είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους κορυφαίους προορισμούς των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών γραφείων. Ωστόσο μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις, καθώς και η άνοδος του τζιχαντισμού είχαν επιπτώσεις στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού (7% του ΑΕΠ).
Οι κρατήσεις είχαν ήδη μειωθεί μετά την επίθεση στο μουσείου του Μπαρντό στις 18 Μαρτίου (με 22 νεκρούς, ανάμεσά τους 21 ξένοι τουρίστες), και πλήθος τουριστών έφθανε ακόμη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Ενφίντα, μεταξύ Τύνιδας και Σούσας, να αναχωρήσουν για τις χώρες τους.
Η Γαλλία δεν έχει ανακοινώσει αν πολίτες της βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, ωστόσο η Τύνιδα δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα τον λεπτομερή κατάλογο των θυμάτων που φορούσαν μόνο το μαγιό τους τη στιγμή του μακελειού, χωρίς να φέρουν τις ταυτότητές τους.
«Θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο. Δεν πρέπει να γίνει κανένα λάθος», δήλωσε ο Νάουφελ Σομράνι, διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι οικογένειες έχουν φθάσει από το εξωτερικό για την αναγνώριση των σορών.
Από το 2011, δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τζιχαντιστές στην Τυνησία, χώρα από την οποία προέρχεται μεγάλος αριθμός –σχεδόν 3.000– τζιχαντιστών που επανδρώνουν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.
Πηγή: skai.gr