ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Ο ΕΟΤ προωθεί την Ήπειρο στη γερμανική αγορά

 

Την αυθεντική εμπειρία της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη φυσική ομορφιά, τον πολιτιστικό πλούτο και τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Ζαγόρι και την Κόνιτσα γνώρισαν πέντε Γερμανοί δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας σε συνεργασία με τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2026 και εντάσσεται στη στρατηγική του ΕΟΤ για την προβολή αυθεντικών ελληνικών προορισμών στη γερμανική αγορά, η οποία διατηρεί σταθερό ενδιαφέρον για τον πολιτιστικό τουρισμό, τις δραστηριότητες στη φύση και τις βιωματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών γερμανικών μέσων ενημέρωσης και ταξιδιωτικών εκδόσεων, μεταξύ των οποίων η Die Welt am Sonntag, το Mortimer Magazin, η Touristikzeitung, η διαδικτυακή πλατφόρμα food-festivals.de, η ταξιδιωτική πύλη Reise-Stories και το εξειδικευμένο portal ReisenundGolfen.

Rafting στον ποταμό Αώο

Την αποστολή συνόδευσε η αναπλ. προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Γερμανίας, Χαρά Προκάκη.

Κατά την παραμονή τους στο Ζαγόρι, οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν στους Ασπραγγέλους με τον δήμαρχο Ζαγορίου, Γιώργο Σουκουβέλο, ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ως διεθνούς προορισμού.

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν εμβληματικά σημεία του Ζαγορίου, όπως τα πέτρινα γεφύρια του Κόκκορη και του Καμπέρ Αγά, τη Σκάλα Βραδέτου, το Φαράγγι του Βίκου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη αναγνώριση του Ζαγορίου από την UNESCO, η οποία ενισχύει τη διεθνή προβολή της περιοχής και αναδεικνύει τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Κόνιτσα, όπου οι δημοσιογράφοι γνώρισαν τον χαρακτήρα της περιοχής μέσα από δράσεις που συνδύασαν πολιτισμό, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες.

Κατά την επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Εικονίζονται (από αριστερά), οι κ.κ., Χαρά Προκάκη, αναπλ. προϊσταμένη Υπηρεσίας ΕΟΤ Γερμανίας, οι δημοσιογράφοι Heinrich Christoph Sieger, Juta Helga Jauch-Sieger, Sven Ole Rahn και Karl-Heinz Goedeckemeyer, καθώς και ο κ. Γιώργος Τάσσος, μέλος της επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Ιωαννίνων και μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Ηπείρου (συντονιστής στην ομάδα Τουρισμού).


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης περιηγήθηκαν σε βυζαντινά μνημεία, στη χαράδρα του Αώου, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι και στα παραδοσιακά Μαστοροχώρια, τα οποία αποτελούν σημαντικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Παράλληλα, συμμετείχαν σε συναντήσεις με τοπικούς παραγωγούς και γνώρισαν τα προϊόντα της περιοχής. Επίσης, έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες όπως river trekking και rafting στον ποταμό Αώο, οι οποίες αναδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού υπαίθρου στην περιοχή.

Το δημοσιογραφικό ταξίδι αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της Ηπείρου στη γερμανική αγορά μέσω δημοσιευμάτων και ταξιδιωτικών αφιερωμάτων που θα δημοσιευθούν το προσεχές διάστημα στα συμμετέχοντα μέσα ενημέρωσης.

Μέσα από τις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις, το γερμανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν προορισμό που συνδυάζει φυσικά τοπία, πολιτισμό, τοπική γαστρονομία, δραστηριότητες στη φύση και στοιχεία βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η δράση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΕΟΤ για την ανάδειξη λιγότερο προβεβλημένων ελληνικών προορισμών και την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας σε αγορές στρατηγικής σημασίας, όπως η Γερμανία.