ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Στα 40,53 δισ. δολάρια ο γαστρονομικός τουρισμός έως το 2030

 Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς γαστρονομικού τουρισμού εκτιμήθηκε σε 11,5 δισ. δολάρια το 2023 και προβλέπεται να φτάσει τα 40,53 δισ. δολάρια έως το 2030, με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 19,9% από το 2024 έως το 2030. Αυτό αναφέρει έρευνα της Grand View Research.


Η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς μπορεί να αποδοθεί στους εξής παράγοντες :

  • την αυξανόμενη καταναλωτική δαπάνη για ταξίδια και τουρισμό,
  • την επιθυμία των τουριστών να δοκιμάσουν τρόφιμα από τοπικά συστατικά,
  • την αύξηση των ταξιδιωτών που αναζητούν φαγητό και εξερευνούν νέους πολιτισμούς μέσω του φαγητού παγκοσμίως.

Βασικές τάσεις & στοιχεία αγοράς

Η Ευρώπη κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά με μερίδιο εσόδων άνω του 30,0% το 2023.

Με βάση τη δραστηριότητα, το τμήμα των φεστιβάλ γαστρονομίας κυριάρχησε στην αγορά με μερίδιο εσόδων άνω του 30,0% το 2023.

Με βάση τον τρόπο κράτησης, το τμήμα κράτησης πακέτων γαστρονομικού τουρισμού μέσω απευθείας ταξιδιών κυριάρχησε στην αγορά με μερίδιο εσόδων άνω του 60,0% το 2023.

Ποιο είδος ταξιδιώτη θα κυριαρχήσει στον γαστρονομικό τουρισμό

Οι τουρίστες που απολαμβάνουν την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις φαγητού, δίνοντας προτεραιότητα στην εμπειρία έναντι της ατμόσφαιρας, είναι αυτοί που θα κυριαρχήσου μέχρι το 2030.

Προτιμούν την απλοποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες για φαγητό, προτιμώντας προτάσεις και επιμελημένες λίστες με τα 10 κορυφαία εστιατόρια έναντι της εκτεταμένης έρευνας.