Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “Διαμονή” απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς της κυβέρνησης, προκειμένου να εκφράσει την έντονη ανησυχία της σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 5135/2024, το οποίο εισάγει το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Πρόκειται για ένα νέο μέτρο που επιβαρύνει άμεσα τις συνδρομές των επαγγελματικών οργανώσεων, μετατρέποντάς τις σε φορείς είσπραξης εσόδων του δημοσίου, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Στο παρόν αίτημα, η Συνομοσπονδία αναλύει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο και δυσανάλογο, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη λειτουργία και τον ρόλο των επαγγελματικών οργανώσεων, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
Το αίτημα
“Προς:
- υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
- αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση
- υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο
- υπουργό Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
- υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη
- υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
- υπουργό Πολιτισμού κα Στυλιανή Μενδώνη
- υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου
- υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Παύλο Μαρινάκη
- υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Νίκη Κεραμέως
Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Ο νόμος 5135/2024 του υπουργείου Οικονομικών με το άρθρο 20 μετατρέπει το τέλος χαρτοσήμου σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και επιβάλλει “χαράτσι” στις συνδρομές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και γενικά τα μέλη που συμμετέχουν σε επαγγελματικά επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και λοιπούς φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης.
Επιβάλλεται δηλαδή, με τη μορφή του ψηφιακού τέλους, η υποχρέωση καταβολής ενός ΝΕΟΥ έμμεσου φόρου, στις συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων και συνδικαλιστικών οργάνων, υποχρεώνοντας τον κάθε επαγγελματικό φορέα (λήπτη της συνδρομής) σε υποβολή δήλωσης για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, μετατρέποντάς τους σε εισπράκτορες εσόδων του Δημοσίου.
Οι επαγγελματικές ενώσεις, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, τα σωματεία, οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης, είναι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υπερασπίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών τους ενώπιον της Πολιτείας και δεν είναι επιχειρήσεις ώστε να εισπράττουν και να αποδίδουν οποιοδήποτε τέλος υπέρ του Δημοσίου.
Για το λόγο αυτό, έχουν εξαιρεθεί από το τέλος χαρτοσήμου με το άρθρο 47 παρ. 9 του ν. 1249/1982, σύμφωνα με το οποίο: “Οι αποδείξεις πληρωμής δικαιωμάτων εγγραφής ή συνδρομών των μελών εργατοϋπαλληλικών σωματείων και ενώσεων αυτών δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου.”
Η αποδοχή και εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές διοικητικές δυσκολίες, ειδικά για τις οργανώσεις που ήδη λειτουργούν με περιορισμένα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, το γεγονός ότι το μέτρο αυτό πλήττει φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μελών τους, όπως τα επαγγελματικά επιμελητήρια και οι συνδικαλιστικοί φορείς, δημιουργεί αίσθημα αδικίας.
- Τα επαγγελματικά επιμελητήρια, οι επαγγελματικές ενώσεις, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι λοιποί φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Αυτός ο νέος φόρος (χαράτσι) είναι άδικο μέτρο που πλήττει τον συνδικαλισμό, τον εθελοντισμό, την κοινωνική συνοχή και πρέπει να αποσυρθεί.
- Η εφαρμογή αυτού του νέου φόρου αποτελεί προάγγελο επέκτασης του και σε λοιπούς συλλόγους κοινωνικού, αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η αντίδρασή μας για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι λογική, καθώς εμείς ως πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες επαγγελματικές οργανώσεις, προσφέρουμε σημαντικές υπηρεσίες, χωρίς να επιδιώκουμε κέρδη, και η επιβάρυνση των οργανώσεών μας με νέους φόρους χωρίς να απολαμβάνουν κρατική στήριξη μπορεί να δυσχεράνει την αποτελεσματική λειτουργία των σωματείων μας.
Η επιβάρυνση αυτή αντιβαίνει στη στάση της Πολιτείας που προωθεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε διαβουλεύσεις. Οι οργανώσεις επιχειρηματιών και επαγγελματιών, ήδη πληγωμένες από τις κρίσεις (χρέος, COVID-19, ενέργεια/πληθωρισμός), αντιμετωπίζουν επιπλέον διοικητικό και οικονομικό φόρτο λόγω του τέλους. Η εθελοντική συμμετοχή και η έλλειψη προσωπικού καθιστούν την επιβολή του τέλους επιβαρυντική, ενώ τα υψηλά πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση ενδέχεται να αποτρέψουν την ενίσχυση της συμμετοχής και να αποδυναμώσουν τον κοινωνικό διάλογο.
Επίσης, ένας από τους βασικούς προβληματισμούς μας είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως φορείς για την υποβολή των δηλώσεων και την απόδοση του τέλους, κάτι που μπορεί να απαιτεί επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και εξειδικευμένες διαδικασίες που δεν μπορούμε οικονομικά να τις στηρίξουμε. Επίσης, το γεγονός ότι επαγγελματικές ενώσεις και σωματεία θα πρέπει να αναλαμβάνουν αυτό το έργο ίσως να έχει οικονομικές συνέπειες για τα ίδια τα μέλη τους, καθώς ενδέχεται να αυξηθούν οι συνδρομές, να μειωθούν τα μέλη των σωματείων καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε τις δικές σας ενέργειες για την κατάργηση του άρθρου 20 του Ν. 5135/2024 ή την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για την απαλλαγή/εξαίρεση από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των επαγγελματικών μας οργανώσεων.”