ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Εθνική στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Κύπρο

 

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία του τουρισμού κρουαζιέρας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με στόχο τη δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με σκοπό να καταστεί η χώρα ελκυστικός και προτιμώμενος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για τις κρουαζιέρες.

Το Όραμα και η Αποστολή

Η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου πλαισίου για τη διαχείριση και προώθηση του τομέα. Με όραμα η Κύπρος να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό στην περιοχή, η στρατηγική αυτή εστιάζει στη βελτιστοποίηση των υποδομών, των διαδικασιών και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρουαζιέρα, καθώς και στην ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

1. Υποδομές: Η αναβάθμιση και ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων σχετικών υποδομών θεωρείται θεμελιώδης παράγοντας για την επιτυχία της στρατηγικής. Η Κύπρος διαθέτει πλεονεκτικές θέσεις στον τουρισμό κρουαζιέρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και οι υποδομές της θα πρέπει να ενισχυθούν για να υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση και να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών.

2. Διαδικασίες και Υπηρεσίες: Η βελτίωση των διαδικασιών άφιξης, αναχώρησης και εξυπηρέτησης των επιβατών είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως προορισμού κρουαζιέρας. Ειδική έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση της εμπειρίας των επιβατών από τη στιγμή που αποβιβάζονται μέχρι την αναχώρησή τους.

3. Ανάπτυξη και Προώθηση Προϊόντος: Η προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο μέσω στοχευμένων καμπανιών και συνεργασιών με εταιρείες κρουαζιέρας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της στρατηγικής. Στόχος είναι η ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

4. Θεσμική Δομή και Διακυβέρνηση: Η σύσταση Επιτροπής Ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας, η οποία θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση και υλοποίηση της στρατηγικής, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της προσπάθειας. Η επιτροπή θα συντονίζει τις δράσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Δημόσια Διαβούλευση και Επόμενα Βήματα

Η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της στρατηγικής. Οι απόψεις και προτάσεις τους θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου και θα επιτύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα ξεκινήσει η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025. Το σχέδιο δράσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, θέτοντας τη βάση για την υλοποίηση των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής.

Η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό κρουαζιέρας αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον τομέα. Με την ορθή εφαρμογή της στρατηγικής, η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της και προβάλλοντας τον πλούσιο πολιτισμό της στο παγκόσμιο κοινό.