ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

KOUZINA 2024: πολύ υψηλού επιπέδου η μεσογειακή εβδομάδα

 

Βραδιές και γαστρονομικά απογεύματα με αέρα Μάλτας επιφύλαξαν στο κοινό οι διοργανωτές της μεσογειακής εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι και τις 15.6.24 σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

Με visiting chef τους καθηγητές γαστρονομίας Emie Briffa και Aldo Vella από το Institude of Tourism Studies (I.T.S.) της Βαλέτα, οι ντόπιοι chef επέδειξαν εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, ώστε τα δείπνα της μαλτέζικης KOUZINAs να χαρακτηρίζονται από ποιότητα και σημαντική συμμετοχή.


Το εύρος της προώθησης της μαλτέζικης μεσογειακής κουζίνας περιλάμβανε τα πάντα:

♨️ Gourmet δείπνο, που πραγματοποιήθηκε στο Avaton Luxury Beach Resort Relais & Chateuax, παρουσιάζοντας τη luxury εκδοχή της μεσογειακής γαστρονομίας,

♨️ Θαλασσινό δείπνο σε ένα restaurant πάνω στην αθωνική θάλασσα – στο Camino Club της παραλίας Ξηροποτάμι Ιερισσού, όπου προσφέρθηκε ένα αντιπροσωπευτικό μαλτέζικο μενού με πρωτογενή παραγωγή από τον Άθωνα,

♨️ Street Food σε ένα “θαλασσινό” πεζόδρομο στο restaurant Olympic της Ολυμπιάδας, όπου οι δύο chef προετοίμασαν σάντουιτς με ολόφρεσκα θαλασσινά και μύδια Ολυμπιάδας, τα οποία τύλιξαν σε ολόφρεσκο ψημένο ψωμί,

♨️ Workshop και Live Cooking στο Finest Fish Restaurant Kokkinos στην Ουρανούπολη, με την παραδοσιακή μαλτέζικη ψαρόσουπα Aljotta να κυριαρχεί σε ένα δείπνο, που συνδύαζε τη χρήση θαλασσινών με όσπρια και άλλα προϊόντα της γης.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο» και ειδικότερα της ενότητας «γνωρίζω τη μεσογειακή γειτονιά μου», που αποτελεί έμπνευση του Δήμου Αριστοτέλη και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις μεσογειακές περιοχές / χώρες.

«Μέσα σε 2 χρόνια από την ημέρα που ‘χτυπήσαμε’ την πόρτα της μαλτέζικης τουριστικής αγοράς», αναφέρει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος«έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα – με ομάδες μαλτέζων επισκεπτών να εκδράμουν συχνά στην περιοχή και προπαντός να επενδύουν στο live like locals δηλ. στην απόκτηση τοπικής εμπειρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Το Σεπτέμβριο του 2024 ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με σημαντικό tour operator της Μάλτας οργανώνει νέο inspection στην Ανατολική Χαλκιδική, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 αποστολή chef ambassadors ταξιδεύει στη Μάλτα, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους Τύπου και travel agents την «αθωνική κουζίνα» σε τρεις εκδοχές της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα αποτελεί μικρή σε πληθυσμό μεσογειακή τουριστική αγορά, η οποία (όμως) διοχετεύει την Ευρώπη με ταξιδευτές 4 φορές το χρόνο, γεγονός που την τοποθετεί αυτόματα στις μεγάλες αγορές.

✔️ Το ισχυρό κατά κεφαλήν εισόδημα και

✔️ η εξωστρέφεια των Μαλτέζων – απόρροια της επαφής τους με ένα μείγμα θαλασσοπόρων και μαχητών, που μετρά πάνω από 5.500 χρόνια –

την κατατάσσει στις αγορές των αυθόρμητων ανθρώπων, που εξωτερικεύουν συναισθήματα και σκέψεις με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.