ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Τεράστια αύξηση της τάσης του coolcation – αποτελεί απειλή για την Ελλάδα;

 Τα δεδομένα του Google Trends δείχνουν αύξηση 300% στον όρο αναζήτησης “πιο δροσερές διακοπές” σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από 12 μήνες, έτσι όρος coolcation είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση. Σημαίνει απλώς τις διακοπές σε έναν πιο κρύο προορισμό.

Οι καύσωνες σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2023 έφτασαν σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Με θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν παγκοσμίως πέρυσι, πολλοί τουρίστες αναζητούν πιο δροσερούς προορισμούς διακοπών για το 2024. Σύμφωνα με το Goolge Trends οι ‘δροσεροί’ προορισμοί έχουν σημειώσει τις ακόλουθες αυξήσεις στις αναζητήσεις. Μήπως τελικά η Αρκτική, ή οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελέσουν στο μέλλον ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ελλάδας;

  • Αρκτική – 235%
  • Καναδάς – 137,4%
  • Βρετανικές Νήσοι – 33,3%
  • Ανταρκτική – 32,4%
  • Φιόρδ & Νορβηγία – 23,2%
  • Αλάσκα – 22%

Ο Dave Mills, Chief Commercial Director της Iglu Cruise, αποκάλυψε γιατί οι προορισμοί coolcation αυξάνονται σε δημοτικότητα λέγοντας ότι «Οι άνθρωποι αναζητούν πιο δροσερούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα όταν ταξιδεύουν με την ασφυκτική ζέστη. Ένας πιο δροσερός προορισμός είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος για όσους μπορεί να δυσκολεύονται σε έντονες θερμοκρασίες».

Ενώ η άνοδος των ζέστης αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, πολλοί προορισμοί πιο δροσεροί εξακολουθούν να είναι πιο ήσυχοι από τους προορισμούς όπως η Μεσόγειος ή η Καραϊβική. Αυτό σημαίνει λιγότερα πλήθη, δίνοντάς χώρο στην απόλαυση χωρίς μεγάλες ουρές για αξιοθέατα ή για μια θέση σε εστιατόρια.

Νέες δραστηριότητες όπως η επίσκεψη σε νέες πόλεις όπως το Ρέικιαβικ ή το Τρόμσο έχει επίσης πολλά να προσφέρει, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου σέλας αν είστε τυχεροί, ή δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία ή ποδηλατάδες χωρίς να ιδρώνει το κορμί, ή έλκυθρο με σκύλους ή βαρκάδα με παρατήρηση φαλαινών. Πολλοί προορισμοί δροσιάς όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Αλάσκα προσφέρουν έναν εντελώς νέο τύπο φυσικής ομορφιάς, όπως χιονισμένα βουνά, καταπράσινες πλαγιές και παγετώνες είναι μόνο μερικά από τα εκπληκτικά αξιοθέατα. Σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια έχουν και τα Νορβηγικά Φιόρδ, που είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Booking.com αναφέρει επίσης ότι το 2024 θα είναι έτος ταξιδιού σε ψυχρότερα κλίματα, ενώ το δίκτυο πολυτελών ταξιδιών Virtuoso με έδρα τις ΗΠΑ σημειώνει ότι το 82% των πελατών του σκέφτεται φέτος πιο δροσερούς προορισμούς.

“Λοιπόν, βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη όπως κάνουμε πάντα”, είπε η Misty Belles του Virtuoso σε τηλεοπτική εκπομπή. Ωστόσο, “αυτήν τη φορά τους βλέπουμε να πηγαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη”, και επεσήμανε ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν χώρες με ψυχρότερο κλίμα.

“Μην με παρεξηγείτε, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγαπούν τη Δυτική Ευρώπη και εξακολουθούν να πηγαίνουν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε. “Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για μέρη όπως η Σκανδιναβία, η οποία έχει αυξηθεί κατά 77% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι”.