ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

O υπερ- τουρισμός στην Αθήνα : Στο μικροσκόπιο η φέρουσα ικανότητα - Μελέτη θα προτείνει παρεμβάσεις

 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.  απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε 4 εταιρείες για την ανάθεση υλοποίησης της παροχής υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για τη μελέτη εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές και τη διατύπωση προτεινόμενων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας και την προώθηση μίας ολιστικής τουριστικής ανάπτυξης για την Αττική.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προσέγγιση και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές, τις πύλες εισόδου και τις υποδομές φιλοξενίας σε 12μηνη βάση. H εκτίμηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τη διάσταση του συνολικού όγκου επισκεπτών, του χρόνου (μήνες εντός του έτους όπου πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των επισκέψεων), του τόπου (κύριες πύλες εισόδου) και του αποτυπώματος (οικονομική αποτύπωση – προφίλ επισκεπτών – οχλήσεις).

Η συγκεκριμένη ανάλυση θα πρέπει να οδηγήσει σε χαρτογράφηση και αποτύπωση του επιπέδου της φέρουσας ικανότητας και των επιδράσεών της, παρουσιάζοντας ένα city tourism capacity mapping με βάση τα ανωτέρω δεδομένα καθώς και το risk assessment mapping (π.χ. υπερ-τουρισμός, φθίνουσα πορεία των εσόδων, οχλήσεις στις μη-τουριστικές δραστηριότητες κ.α.) από περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών.

Κατόπιν, θα γίνει ανάλυση και διατύπωση σχεδίου δράσεων για την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας της Αττικής με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σε ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς όρους, με εξειδίκευση στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Χρονικό (π.χ. επέκταση τουριστικής περιόδου, ανάδειξη τουριστικών προϊόντων σε μήνες χαμηλής επισκεψιμότητας)
  • Χωρικό (π.χ. διασπορά των τουριστικών ροών εντός των διαφορετικών περιοχών της Αττικής),
  • Τουριστικού προϊόντος (π.χ. ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, ανάπτυξη υποδομών, επενδύσεις κ.α.), λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς και τις δυνατότητες σε επιμέρους περιοχές (π.χ., σε όρους κλινών, υποδομών φιλοξενίας)
  • Επενδυτικό (με την έννοια των προτάσεων ανάπτυξης υποδομών χωρικά).

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» είναι η Περιφέρεια Αττικής (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 75%), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 22,5%) και ο Δήμος Αθηναίων (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 2,5%).