ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Πελοπόννησος: Δυνατότητες και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

 

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στην Τρίπολη μεταξύ της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) Πελοποννήσου και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) με επίκεντρο της συζήτησης θέματα κοινού ενδιαφέροντος γύρω από τις δυνατότητες και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Γεώργιος Μασαούτης, εφόσον καλωσόρισε τον πρόεδρο του ΤΟΠ και τον συνεχάρη για την εκλογή του ως Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία χορήγησης σημάτων επισκέψιμων παραγωγικών δραστηριοτήτων (οινοποιείων, ελαιοτριβείων, ζυθοποιείων και προσεχώς τυροκομείων), στους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, στα οφέλη και την προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στις επιχειρήσεις που τα αποκτούν,αλλά και στην σημαντική συμβολή τέτοιων θεσμικών πρωτοβουλιών στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Μέσω ανάλογων δράσεων επιδιώκεται η υπεύθυνη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και του Πελοποννησιακού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και η περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται.


Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Τ.Ο.Π., επίκουρος καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής κ. Κων/νος Μαρινάκος επεσήμανε ότι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε και στο οποίο θα μπορούμε να στηριχτούμε στην Πελοπόννησο θα πρέπει να συντίθεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό ήπιας ανάπτυξης και τον αγροδιατροφικό τομέα, αναπτύσσοντας οικονομίες διατομεακού χαρακτήρα και με στραμμένο πάντα το νου μας στο περιβάλλον, στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Τα μέσα βέβαια για να το επιτύχουμε δεν είναι άλλα από τα ίδια τα ανταγωνιστικά στοιχεία της ταυτότητας της Πελοποννήσου. Άλλωστε Τουρισμός κι Αγροτική παραγωγή είναι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν την οικονομία μας ως Χώρα. Επιπλέον δε, η Πελοπόννησος διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι οι δύο αυτοί τομείς μπορούν να συμπλεύσουν εντός των ίδιων γεωγραφικών ορίων προσδίδοντας ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τοπικών οικονομιών. Η καθιέρωση των σημάτων επισκέψιμων παραγωγικών δραστηριοτήτων ενισχύουν την σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων της ελληνικής παραγωγής με τις υπηρεσίες της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Δράσεις αυτού του τύπου ενισχύουν σαφέστατα την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των αγροτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την κουλτούρα του τροφοπολιτισμού στην χώρα μας.