ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ποιες είναι οι ταξιδιωτικές προθέσεις των Αμερικανών συνταξιούχων

 

Παρά το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί θέλουν να ταξιδέψουν ξανά, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Πολλοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το υψηλό κόστος ταξιδιού λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (AARP) διαπίστωσε ότι:

Το 81% άνω των 50 που σχεδιάζει ταξίδια το 2023 πιστεύει ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψει τώρα, σε σύγκριση με το 77% το 2021.

Μόνο ένας στους τέσσερις αντιλαμβάνεται τον COVID-19 ως εμπόδιο στα ταξίδια, σε σύγκριση με τους μισούς, πέρυσι.

Οικονομικές ανησυχίες

Η αβεβαιότητα που κάποτε επικεντρωνόταν στην πανδημία αντικαθίσταται από οικονομικές ανησυχίες.

Το κόστος είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια τους αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα το 52% των Αμερικανών ταξιδιωτών άνω των 50 ετών.

Το 27% λέει ότι οι οικονομικές ανησυχίες του, που προέρχονται από τον πληθωρισμό, είναι ο λόγος που διστάζουν να κάνουν διακοπές.

Οι μισοί από αυτούς που περίμεναν να ταξιδέψουν περισσότερα πέρυσι έπρεπε να αλλάξουν τα σχέδια τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Οι τουρίστες από 70 ετών και άνω αλλάζουν σημαντικά τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες.

Σχεδιάζουν να κάνουν 40% λιγότερα ταξίδια το 2023 από ό,τι είχαν προγραμματίσει για το 2022. Επιπλέον, εξακολουθούν να είναι η πιο προσεκτική ηλικιακή ομάδα όσον αφορά στον COVID-19.

Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν φέτος στα ταξίδια 6.688 δολάρια, ποσό αρκετά πιο χαμηλό σε σύγκριση με τα 8.369 δολάρια πέρυσι.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι (62%) άνω των 50 ετών εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κάνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι αναψυχής το 2023. Η πλειοψηφία προγραμματίζει μεταξύ τριών και τεσσάρων ταξιδιών ετησίως.

Εγχώρια Vs διεθνή ταξίδια

Τα οικονομικά μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για να ανταλλάξουμε την πρόθεση να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό με ένα ταξίδι στο εσωτερικό. Τα οδικά ταξίδια εσωτερικού είναι και πάλι μόδα με 7% περισσότερα ταξίδια εσωτερικού θα γίνονται κυρίως με αυτοκίνητο (50%) και αντίστοιχα προγραμματίζονται 6% λιγότερα ταξίδια εσωτερικού αεροπορικώς.

Φέτος, το 61% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό, από 51% το 2022. Περίπου 9% λιγότερο από ό,τι το 2022 θα πραγματοποιήσει διεθνή κρουαζιέρα με μόλις 18%.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί εξωτερικού για τους Αμερικανούς

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, παραμένει top διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός. Στην Ευρώπη, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ιταλία (8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7%), η Γαλλία (7%), η Ιρλανδία (4%) και η Γερμανία (3%).

Πόσοι δεν θα ταξιδέψουν φέτος

Σημαντικό είναι το ποσοστό όσων παραμένουν αβέβαιοι για το εάν θα ταξιδέψουν για αναψυχή το 2023. Περίπου 40% αυξήθηκαν όσοι αναμένουν να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια το 2024, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Η εξοικονόμηση μελλοντικών ταξιδιωτικών εξόδων μειώθηκε από 42% πέρυσι σε 33% το 2023. Σε αντίθεση με πέρυσι, τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μη ταξίδια χρησιμοποιήθηκαν για λογαριασμούς νοικοκυριών και πληρωμές χρεών.