ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Golden Visa: Η Ελλάδα μετατρέπεται στον κορυφαίο προορισμό για τους Αμερικανούς επενδυτές

 Η Πορτογαλία είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους μεγαλοεπενδυτές από τις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια.   Ωστόσο η πρόσφατη κατάργηση του προγράμματος «Golden Visa», έχει ωθήσει τους Αμερικανούς προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 740% στις αιτήσεις για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Astons, που ειδικεύεται σε θέματα real estate και επενδύσεων στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία διεξήγαγε έρευνα, σύμφωνα με την οποία 6.705 πολίτες επέλεξαν να φύγουν από τις ΗΠΑ κατά το αρχικό έτος πανδημίας του 2020, σημειώνοντας αύξηση 224% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το εν λόγω νούμερο είναι το μεγαλύτερο, που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία.

Ενώ ο ίδιος αριθμός μειώθηκε κατά 64% το 2021, ο αριθμός των πλούσιων Αμερικανών που εκπατρίζονται από τις ΗΠΑ άρχισε και πάλι να αυξάνεται, στο +18% το 2022.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Πορτογαλία είναι ο νούμερο 1 προορισμός των επενδυτών από τις ΗΠΑ, λόγω του προγράμματος «Golden Visa», το οποίο προσελκύει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων τόσο το 2021 όσο και το 2020.

Ωστόσο, η πορτογαλική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να καταργήσει το εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης στεγαστικής κρίσης στη χώρα, αν και οι ψηφιακές βίζες νομαδικής και D7 παραμένουν σε ισχύ. Μια βίζα D7 απαιτεί από τους αιτούντες να περνούν 183 ημέρες το χρόνο ζώντας στην Πορτογαλία, έναντι της απαίτησης μόλις 14 ημερών κάθε 2 χρόνια μέσω του προηγούμενου προγράμματος Golden Visa.

Ως έχει, δεν είναι σαφές εάν η Πορτογαλία θα προσφέρει μια μεταβατική περίοδο και αυτό είναι απίθανο να αποφασιστεί μέχρι τις 16 Μαρτίου. Η πολιτεία μπορεί να επιλέξει να κλείσει αμέσως το πρόγραμμα Golden Visa, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας, ωστόσο το έθνος θα μπορούσε να συνεχίσει να επωφελείται από ξένες επενδύσεις εάν εφαρμοστεί μια πιο σταδιακή προσέγγιση – συχνά έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Υπάρχει επίσης συζήτηση για το εάν είναι συνταγματική η μετατόπιση των στόχων όσον αφορά τις υπάρχουσες θεωρήσεις επενδυτών. Όσοι έχουν επενδύσει μέσω πορτογαλικών ακινήτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι το ακίνητο είναι η κύρια κατοικία τους ή να παραιτηθούν από τη δυνατότητα να το νοικιάσουν σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ενώ λοιποί επενδυτές θα μπορούσαν να δουν την κατάσταση της βίζας τους να αλλάζει.

Η Astons πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανέβει στην κορυφή των προτιμήσεων. Από την μία οι αιτήσεις των Αμερικανών επενδυτών αυξήθηκαν σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και από την άλλη τα ποσοστά αιτήσεων σημείωσαν αύξηση 740% συγκριτικά με το 2020.

Η ελληνική χρυσή βίζα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στην Ευρώπη και επί του παρόντος, το κόστος απόκτησης ελληνικής χρυσής βίζας αγγίζει τα 250.000 ευρώ, καθιστώντας την επίσης μια από τις πιο προσιτές διαδρομές για την ευρωπαϊκή κατοικία. Αν και είναι ήδη δημοφιλές μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αίσθηση επείγοντος για να εξασφαλιστεί μια ελληνική χρυσή βίζα πριν διπλασιαστεί το κόστος της επένδυσης τον Μάιο του τρέχοντος έτους στα 500.000 ευρώ.