Μετά τα απανωτά σκάνδαλα με τις «Golden Visa», πολλές από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να ανακαλούν τα προγράμματα, ώστε να προφυλαχθούν από μελλοντικές προκλήσεις.
Η Μάλτα, η μόνη εναπομείνασα χώρα της ΕΕ που διαθέτει ενεργό πρόγραμμα «Golden Visa», γεγονός που την καθιστά προορισμό με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς. Υπενθυμίζεται δε, πως η ζήτηση για «Golden Visa» και διαβατήρια στη χώρα αυτή έχει αυξηθεί κατά 447% την τελευταία 5ετία.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρία Henley and Partners, οι Αμερικανοί προπορεύονται ως προς τις αιτήσεις για «Golden Visa» και διαβατήρια, αφήνοντας πίσω τους Κινέζους και Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι κατείχαν σταθερά τις πρώτες θέσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Golden Visa» δίνει τη δυνατότητα στους ξένους υπηκόους να λάβουν προσωρινές άδειες παραμονής, αν επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό στο real estate της χώρας. Ο λόγος που το ενδιαφέρον των Αμερικανών έχει αυξηθεί έγκειται κυρίως στην άνοδο του πληθωρισμού αλλά και την κλιματική κρίση.
«Βλέπουμε αυτά τα προγράμματα ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Είχαμε μερικούς δισεκατομμυριούχους να μας πλησιάσουν και να ρωτήσουν ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσουν εάν υπάρχει μια κλιματική καταστροφή, ή αν υπάρξει άλλη καταιγίδα ή άλλη παγκόσμια πανδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ezzedeen Soleiman, CEO του Latitude Residency & Citizenship, συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων σε ξένες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία αποφάσισαν να τερματίσουν τα προγράμματα Residency by Investment. Επιπλέον, η Ισπανία αναμένεται να καταργήσει το πρόγραμμά της, καθώς αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, όπως και η γειτονική της χώρα, η Πορτογαλία.
Μέχρι σήμερα, τα Προγράμματα Golden Visa της ΕΕ περιλαμβάνουν επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ 250.000 ευρώ (Πορτογαλία) και 500.000 ευρώ για την Ισπανία και την Ελλάδα (5ετής Visa), ενώ η Μάλτα έχει την πιο ακριβή απαίτηση επένδυσης (600.000 ευρώ).
Εκτός από τη Μάλτα, η Αυστρία έχει επίσης μια συνεχή ευκαιρία για χρυσό διαβατήριο, που επιτρέπει σε όσους επενδύουν 9,5 εκατομμύρια δολάρια στην εθνική οικονομία να αποκτήσουν υπηκοότητα.
Σύμφωνα με το Mondaq, συνολικά 5.303 πολίτες έχουν λάβει Golden Visa στη Μάλτα, από το 2016, με την πλειονότητα αυτών να είναι Κινέζοι – 90% ακολουθούμενοι από Βιετναμέζους 2,9% και Ρώσους 2,6%.