ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Σε ρυθμούς Αυγούστου ο Σεπτέμβριος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

 Με επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες του Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, διατηρώντας το θετικό πρόσημο ως προς την επιβατική κίνηση, η οποία βρέθηκε στο συν 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με πάνω από 4,7 εκατ. διακινηθέντες ταξιδιώτες.

Η διεθνής κίνηση τον Σεπτέμβριο κατέγραψε άνοδο 9,5% σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, ενώ η επιβατική κίνηση εσωτερικού εξακολούθησε να σημειώνει πτώση, αυτή τη φορά σε ποσοστό 4,1%, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία,το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε και σε επίπεδο 9μήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Η επιβατική κίνηση έσπασε το φράγμα των 27 εκατ. και διαμορφώθηκε στο συν 3,1% σε σχέση με το 2019. Η διεθνής κίνηση σημείωσε άνοδο 6,9%, ενώ η εσωτερική κίνηση κατέγραψε πτώση 11,6% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Η Σαντορίνη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και για τον Σεπτέμβριο, με άνοδο σε ποσοστό 30,4%, αφήνοντας πίσω τη Σκιάθο με 20% και την Κέρκυρα, τη Μύκονο και το Ακτιο που βρέθηκαν στο συν 16,9%, 16,1% και 16% αντίστοιχα. Θετικό πρόσημο σημείωσαν και τα Χανιά (14,9), ενώ μονοψήφιο ποσοστό ανόδου κατέγραψαν η Κεφαλονιά (7,2%), η Κως (6,5%) και η Ρόδος (4,2%). Αντίθετα, σε επίπεδα κατώτερα του 2019 διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Καβάλας (-20,5%), της Θεσσαλονίκης (-11,3%), της Μυτιλήνης (-9,3%) και της Σάμου (-5,1%).

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, με τη Σαντορίνη να προπορεύεται και πάλι στο συν 20,6% σε σχέση με το 2019. Ιδιαίτερη ήταν η δυναμική των ξένων τουριστών στο κυκλαδίτικο νησί, ο αριθμός των οποίων σημείωσε άνοδο 56,7% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα. Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε η κίνηση και στο Ακτίο (20,5%). Αρνητικό πρόσημο σημείωσαν και πάλι Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Σάμος. 

Αυξημένος ήταν την ίδια στιγμή και ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το θετικό πρόσημο στις διεθνείς πτήσεις επιβεβαίωσε την ισχυρή ζήτηση που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός και τον Σεπτέμβριο, ο οποίος διατήρησε τη δυναμική του Αυγούστου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε στην κορυφή τροφοδοτώντας με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών τους 14 ελληνικούς προορισμούς και τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη θέση έμεινε η Γερμανία, ενώ η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία συμπλήρωσαν την πεντάδα. Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε και από Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία και Ισραήλ.