Το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ για άρση ή χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια, αποδέχθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Παραθέτοντας νέα στοιχεία σχετικά με την άνοδο και την εξάπλωση της μετάλλαξης “Όμικρον” του COVID-19, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν είναι μόνο αναποτελεσματικοί, αλλά και αντιπαραγωγικοί. Απηχώντας την επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση του UNWTO ενάντια στη χρήση γενικών περιορισμών, η 10η συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης Διεθνών Κανονισμών Υγείας του ΠΟΥ (στη Γενεύη, τις 19 Ιανουαρίου) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοια μέτρα έχουν κάνει ελάχιστα για να σταματήσουν την εξάπλωση νέων μεταλλάξεων και, αντίθετα, έχουν προκαλέσει κοινωνική και οικονομική βλάβη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΠΟΥ δηλώνει επίσης ότι τα πρόσθετα ταξιδιωτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των τεστ, της απομόνωσης και της καραντίνας και των εμβολιασμών, θα πρέπει πάντα να “βασίζονται σε στοιχεία” και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Σχετικά με τη διακοπή της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων του ιού, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς δεν είναι αποτελεσματικοί. Στην πραγματικότητα, κόβοντας τη ‘γραμμή ζωής’ του τουρισμού, οι γενικοί περιορισμοί κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται από διεθνείς τουρίστες για θέσεις εργασίας, οικονομική ευημερία και βιώσιμη αλλαγή”.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάστασης και Προοπτικών των ΗΕ για το 2022 -στην οποία ο UNWTO παρείχε τα επίσημα δεδομένα σχετικά με τα ταξίδια- έχει σημειώσει ότι τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι “άνιση και εύθραυστη”. Υπογραμμίζει επίσης την “ουσιαστική αναστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)”.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό και έτσι να ξεκινήσουμε την ανάκαμψη και να επιστρέψουμε στην πορεία προς την εκπλήρωση των SDG, ενώ ανταποκρινόμαστε στις επιταγές για το κλίμα”, προσθέτει ο κ. Pololikashvili. “Ο UNWTO χαιρετίζει τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας την αναποτελεσματικότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών, και ενισχύουμε επίσης τις συστάσεις του ενάντια στη χρήση του καθεστώτος εμβολιασμού ως μοναδική προϋπόθεση για την υποδοχή ξανά των τουριστών, ειδικά όταν τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν τόσο άνισα”.