ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Προώθηση του οικοτουρισμού και του γεωτουρισμού στη Μυτιλήνη

 

Κοινή επίσκεψη πραγματοποίησαν στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 23 Ιουλίου, η υφυπουργός Τουρισμού  Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργος Αμυράς, για την προώθηση του οικοτουρισμού και γεωτουρισμού. Ύστερα από πρόσκληση του καθηγητή κ. Νίκου Ζούρου, διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι δύο υφυπουργοί καθώς και η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κα Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Κώστας Τριάντης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το διάσημο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το οποίο αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς και το σύγχρονο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου εκτίθενται σπάνια ευρήματα και απολιθώματα του Δάσους.


Στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη των προοπτικών τουριστικής προβολής και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και των σπάνιων οικοσυστημάτων της. Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο Υφυπουργοί πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής, περιοχή η οποία ετησίως προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών για ορνιθοπαρατηρήση, ενώ ενημερώθηκαν λεπτομερέστερα για ζητήματα ενδιαφέροντος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στη Σκάλα Καλλονής.

Κατά την άφιξή της στο νησί, η υφυπουργός συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, μετέβη στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού του νησιού καθώς και την πορεία μετάδοσης του ιού στην Μυτιλήνη.

Ακολούθως μετέβη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου συνάντησε τον περιφερειάρχη, κ. Κώστα Μουτζούρη, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κύτελη. Αντικείμενο της συνάντησης απετέλεσαν οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη και την ανάδειξη ειδικά της περιοχής του Βορείου Αιγαίου, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση έργων υποδομής αλλά και επιμόρφωσης ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με τις νέες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και τις νέες τάσεις που παρατηρούνται. Απασχόλησε ιδιαίτερα η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω της επένδυσης σε ειδικές μορφές τουρισμού που θα εμπλουτίσουν και θα κάνουν περισσότερο ελκυστικό το τουριστικό τους προϊόν.

Σύντομη στάση πραγματοποίησε η υφυπουργός στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου. Εκεί η κα Ζαχαράκη συνάντησε τη διευθύντρια της Υπηρεσίας, κα Νίκη Χατζηστυλιανού, καθώς και τις υπαλλήλους του υπουργείου που εργάζονται εκεί. Συνοπτικά παρουσιάστηκε στην υφυπουργό το έργο της Υπηρεσίας, ενώ υπήρξε σύντομη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις νέες πολιτικές κατευθύνσεις του υπουργείου για την υπέρβαση της πανδημικής κρίσης και την επιτυχή μετάβαση του ελληνικού τουρισμού, αλλά και του τουρισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου στην μετά την πανδημία εποχή.

Εν συνεχεία, ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής, η υφυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Εκεί ξεναγήθηκε στους διαμορφωμένους και πλέον επισκέψιμους χώρους του παλαιού εργοστασίου παραγωγής λαδιού, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους υπευθύνους του μουσείου για την στρατηγική και την μέθοδο προσέλκυσης ενδιαφέροντος επισκεπτών σε μονάδες πρωτογενούς παραγωγής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στους δύο Μητροπολίτες του νησιού, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, κ. Ιάκωβο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομο.



Το πρόγραμμα της επίσκεψης, κατόπιν σχετικής μέριμνας του αντιπροέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκε με εκτεταμένη συζήτηση που είχε η υφυπουργός με εκπροσώπους των φορέων τουριστικού κλάδου της Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια αυτής, συζητήθηκαν οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς και οι ειδικές πρόνοιες, τις οποίες έλαβε η Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και του εργαζομένους του τουριστικού κλάδου. Υπογραμμίστηκαν ιδίως τα μέτρα που ελήφθησαν ειδικά για τη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η εστιασμένη σε αυτά καμπάνια του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή τους. Επισημάνθηκαν οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου για την υπέρβαση της πανδημίας και τα έργα μέσω των οποίων το υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα. Λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων της υφυπουργού, δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Αποστακτήριο Πλωμαρίου. Λίγο πριν η κα Ζαχαράκη μαζί με τον κ. Αθανασίου μετέβησαν στην Πέτρα της Μυτιλήνης, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Αμυράς, δήλωσε: “Η Λέσβος είναι ένα θαυμαστό νησί με μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό και φυσικό πλούτο. Κάθε πέτρα, κάθε βράχος, κάθε απολιθωμένος κορμός έχει και μια συναρπαστική ιστορία να αφηγηθεί. Την προστασία και την ανάδειξη αυτής της μοναδικότητας του φυσικού της τοπίου, εμείς στο ΥΠΕΝ  την ανάγουμε σε πλοηγό  για να δώσουμε ώθηση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στον  γεωτουρισμό, την ορνιθοπαρατήρηση, τον πεζοπορικό και τον ποδηλατικό τουρισμό, καθώς  και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις και με την ενεργό υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας”.

Η κα Ζαχαράκη, επισήμανε: “Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για την βέλτιστη αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών μέσω της προώθησης του οικοτουρισμού στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό επισκεφθήκαμε ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του καθηγητή, Νίκου Ζούρου, μαζί με την πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ το Απολιθωμένο Δάσος, τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και το σύγχρονο Μουσείο όπου εκτίθενται τα σπάνια ευρήματα της περιοχής ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και να εξετάσουμε αναλυτικά με τους τοπικούς φορείς της Μυτιλήνης τη στρατηγική προβολής και προώθησης του ξεχωριστού πλούτου που διαθέτει το νησί. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήδη τρέχουν την ειδική καμπάνια τουριστικής προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τον τίτλο ‘Greek 4’. Η προσπάθεια για την ανάδειξη των αμέτρητων ευκαιριών ποιοτικής ψυχαγωγίας και απόκτησης αυθεντικών εμπειριών συνεχίζεται και συντονίζουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτόν τον σκοπό. Στόχος είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος, όπως η Μυτιλήνη, με σπάνιο και ποικίλο φυσικό κάλλος, πλούσια λαογραφική παράδοση και ιστορία, υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή και γαστρονομική κουλτούρα, να αφήσει οριστικά πίσω της τις εικόνες και εμπειρίες του παρελθόντος που πλήγωσαν και δυσφήμισαν το νησί, αλλά και όλους τους Έλληνες και να ανέβει στην θέση που πραγματικά του αρμόζει παγκοσμίως”.