Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αξιοποιούν τη νομοθεσία με την άντληση θαλασσινού νερού και την επεξεργασία του σε μονάδες αφαλάτωσης.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ξενοδοχείο Candia Maris στην Κρήτη για το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων με την ενσωμάτωση του έργου του συστήματος απολαβής νερού και απόρριψης άλμης, καθώς η εγκατάσταση τους επιτρέπεται πλέον λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και συμπλήρωσης αυτής με σχετικούς (για τους αγωγούς) περιβαλλοντικούς όρους.
Για χρήσεις ύδρευσης, άρδευσης και κλιματισμού της ξενοδοχειακής μονάδας μελλοντικά θα αντλείται θαλασσινό νερό σε ποσότητες μέχρι και 500m3/h το οποίο θα επεξεργάζεται καταλλήλως με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Το υπόλοιπο νερό που θα περισσεύει από τη χρήση για κλιματισμό (περίπου 400m3/h μέγιστη ποσότητα) θα οδηγείται στην αντίστροφη όσμωση η οποία με βαθμό απόδοσης 50% θα παράγει περίπου 50m3/h μέγιστη ποσότητα νερού προς ύδρευση. Η άντληση του θαλασσινού νερού και η απόρριψη του θα γίνεται με σύστημα σωληνώσεων και αντλίας κατάλληλα διαστασιολογημένης, με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον σε συνεννόηση με την αρμόδια δημόσια υπηρεσία.
Το θαλασσινό νερό επιλέγεται να αντλείται μελλοντικά από απόσταση 78 μέτρων από τη γραμμή παραλίας, 68 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού (περίπου 29 μέτρα από την ακτή). Η απόρριψη του νερού θα γίνεται σε απόσταση επίσης 78 μέτρων από τη γραμμή παραλίας, 68 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού (περίπου 29 μέτρα από την ακτή). Η απόσταση αυτή είναι η μέγιστη δυνατή που μπορεί να γίνει τοποθέτηση αγωγών, λόγω της μορφολογίας του βυθού σε όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του ξενοδοχείου.