Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ μίλησε για τις προτεραιότητες του τουριστικού κλάδου το 2021 τονίζοντας «προτεραιότητα για κάθε ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση. Αυτή είναι η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε το 2021 με δεδομένο πως το πρώτο εξάμηνο θα είναι χαμένο τουριστικά. Όλοι οι διεθνείς αναλυτές, συνεκτιμώντας και τους ρυθμούς του εμβολιασμού, συμφωνούν πως στην καλύτερη περίπτωση μόνο μετά τον Μάιο θα μπορούμε να δούμε μια ανάκαμψη στα ταξίδια.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είναι ακόμη πιο αυστηρός στην πρόβλεψή του, τοποθετώντας την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
Συνεπώς έχουμε μια δύσκολη μάχη, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να αντέξουμε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχίες από το 2022 και μετά».
Σχετικά με τους προορισμούς ο κ. Τάσιος δήλωσε: «Η πανδημία έφερε όλους τους προορισμούς στο σημείο “μηδέν”. Άρα ξεκινάμε για όλους σχεδόν από το ίδιο σημείο. Βεβαίως το μαζικό μοντέλο, δηλαδή αεροπορική θέση και ξενοδοχειακή κλίνη μαζί, είναι αυτό που θα βγει πρώτο μπροστά αλλά οπωσδήποτε θα υπάρξει και σημαντικός όγκος τουριστών που θα θελήσουν το πιο απομονωμένο, το πιο διαφορετικό και δόξα τω θεώ η πατρίδα μας το έχει και μπορεί να το δώσει είτε στον ορεινό όγκο, είτε στις πόλεις, είτε οπουδήποτε.»
Οι κυρίαρχες τάσεις στα ταξίδια για το 2021
Τις κυρίαρχες τάσεις στα ταξίδια για το 2021 παρουσιάζει νέα μεγάλη παγκόσμια έρευνα της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Agoda, η οποία αποκαλύπτει την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με προσφιλή πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συμμετέχοντες άνω των 55 ετών ανυπομονούν να ταξιδέψουν απρόσκοπτα, ενώ όσοι είναι ηλικίας 25-54 ετών επιθυμούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι νέοι (18-24) για το 2021 θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό.
Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία έχει ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό και τα όσα ίσχυαν, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό στρέφεται πλέον σε ταξίδια που προγραμματίζονται την τελευταία στιγμή και προτιμούν καταλύματα με ευέλικτη πολιτική ακύρωσης. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση από τους ταξιδιώτες δίνεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών.
Αναλυτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊλάνδη, τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Κίνα περιμένουν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα το 2021. Ταξίδια χωρίς περιορισμούς επιθυμούν στη Σιγκαπούρη, στη Ν. Κορέα και στην Ιαπωνία. Πιο ουσιαστικές δραστηριότητες σχεδιάζουν οι Ινδονησιακοί, οι Ταϊβανέζοι και οι Βιετναμέζοι.
Τα ταξίδια στην φύση αναφέρονται ως βασική τάση στις προτιμήσεις, ενώ η συμμετοχή σε ζωντανές, αθλητικές ή μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις είναι η δεύτερη λιγότερο δημοφιλής επιλογή στη λίστα, αλλά οι ερωτηθέντες από ΗΠΑ (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (8%) και Ιαπωνία (7%) την επιθυμούν. Συνεχίζονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την παράταση της αεροπορικής οδηγίας (notam) για τις πτήσεις εσωτερικού έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα, έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, παρατείνεται έως τις 18/1/21 και ώρα 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation), η οποία προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.
Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:
• Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Κρατικές πτήσεις. • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.
• Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση. • Οι στρατιωτικές πτήσεις.
• Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων.
• Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών.
• Οι πτήσεις της Frontex.
• Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών.
• Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του.