Το Ίδρυμα TUI Care Foundation και ο οργανισμός Futouris σύναψαν κοινό έργο αειφορίας με στόχο τη μετατροπή της Κρήτης σε έναν πιο αειφόρο προορισμό γαστρονομικού τουρισμού.
Το έργο αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής της TUI στη στήριξη των τοπικών παραγωγών, διασυνδέοντάς τους με την τουριστική βιομηχανία.
Κατά τη διάρκεια του έργου, παρήχθησαν πάνω από 1,5 εκατ. λίτρα κρασιού και περί τα 119.000 λίτρα ελαιόλαδου. Η ομάδα του έργου βρίσκεται στη διαδικασία διεξαγωγής έρευνας για το αν τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και σε άλλους προορισμούς.
Το ελαιόλαδο και το κρασί παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Κρήτης και αποτελούν κεντρικό σημείο του πολιτισμού και της γαστρονομίας της.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε περιβαλλοντική μόλυνση, σε υποβάθμιση του εδάφους και στο κλείσιμο των μικρών αγροκτημάτων.
Στη προσπάθεια προσέγγισης μιας λύσης με διάρκεια στο χρόνο για τα παραπάνω προβλήματα, ξεκίνησε το τριετές έργο αειφορίας «Crete - first steps towards a sustainable food destination».
Σε συνεργασία με την εταιρία Local Food Experts και συμβούλους, προσφέρθηκε εκπαίδευση σε τεχνικές αειφόρου καλλιέργειας ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες των αυθεντικών ποικιλιών κρητικών προϊόντων.
Οι αγρότες και οι τοπικές μονάδες στη συνέχεια διασυνδέονταν με τους μετόχους της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να προσφέρουν στους τουρίστες προϊόντα που έχουν παραχθεί με αειφόρο τρόπο.