Τα τελευταία αποτελέσματα από το Air Travellers’ Traffic Barometer, το οποίο εκπονήθηκε από την European Cities Marketing and τη ForwardKeys, δείχνουν ότι οι αφίξεις από το σύνολο των επιβατών πτήσεων μακρινών αποστάσεων αυξήθηκαν κατά 5,6%, ωρίς όμως να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τη μείωση στις αφίξεις των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων (-7,8%), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των διεθνών αφίξεων το γ’ τρίμηνο του 2018.
Νέο δεδομένο στην έκθεση αποτελέι η αύξηση της χωρητικότητας στο εσωτερικό της Ευρώπης κατά 7,1% το γ’ τρίμηνο και θα διατηρήσει τη σταθερή της ανάπτυξη και το δ’ τρίμηνο, με +9,7%, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις εντός Ευρώπης. Μεταξύ των καλύτερα συνδεδεμένων προορισμών, η Μόσχα και το Άμστερνταμ θα δουν έντονες αυξήσεις της περιφερειακής χωρητικότητας.
Οι αφίξεις πτήσεων μακρινών αποστάσεων παρουσίασαν αύξηση 5,6%. Εντούτοις, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παρουσίασαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, με μείωση 7,8%. Αυτό οδήγησε και σε μικρή μείωση (-1,6%) στις συνολικές διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο.
Το Λονδίνο (με 18%) και το Παρίσι (με 14%) διατήρησαν την κυριαρχία τους ως οι δύο κορυφαίοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο κορυφαίος αναπτυσσόμενος προορισμός σε μερίδιο αγοράς (8%), με αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το τελευταίο τρίμηνο.
Οι προκρατήσεις για τις αφίξεις πτήσεων μακρινών αποστάσεων στο δ’ τρίμηνο είναι αυξημένες κατά 8,5%, που τροφοδοτούνται από την καλή πορεία των κρατήσεων για τη Βόρεια Αμερική (+13,6%) και τη Μέση Ανατολή (+13,2%), ενώ η Αφρική (-0,9%) και η Νότια Αμερική έχουν στάσιμη ή και αρνητική προοπτική.
Το Λονδίνο (17%) και το Παρίσι (14%) παραμένουν οι προτιμώμενοι προορισμοί για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, ακολουθούμενοι από τη Ρώμη (9%), αντιπροσωπεύοντας και οι τρεις μαζί πάνω από το 1/3 των αφίξεων στην Ευρώπη. Η Κωνσταντινούπολη (+51,5%) επανακτά την κυρίαρχη θέση της όσον αφορά σε ποσοστό ανάπτυξης, ακολουθούμενη από το Μόναχο (+19,8%) και το Ντουμπρόβνικ (+18,6%).
Το προφίλ του ταξιδιώτη πτήσεων μακρινών αφίξεων εξακολουθεί να εμφανίζει μια αυξανόμενη συμπεριφορά επιβάτη διακοπών. Αυτό αποκαλύπτεται, καθώς όλοι οι τύποι που συνδέονται συνήθως με ταξίδια αναψυχής αυξήθηκαν περισσότερο: ομάδες 3-5 ατόμων, ζευγάρια και ομάδες 6 ή περισσότερων ατόμων, με μέση διαμονή (4-13 διανυκτερεύσεις) και μεγαλύτερη παραμονή, από 90 έως και πέραν των 120 ημερών.
Σημειώνεται ότι η έρευνα περιλαμβάνει αεροπορικές κρατήσεις από επιβάτες που έφτασαν στην Ευρώπη και έμειναν τουλάχιστον μία νύχτα στον προορισμό, με εξεταζόμενη περίοδο 1/7 - 30/9/2018, σε σύγκριση με 1/7 - 30/9/2017.