Στις 2 Ιουνίου, στην αίθουσα “Γιώργος Καραγιάννης” του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου στη Ρόδο ολοκληρώθηκε με η επιστημονική ημερίδα με θέμα “Επίκαιρα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής για τον τουρισμό και τον πολιτισμό με έμφαση στην απασχόληση”, που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου με το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Εργασίας και Επαγγελμάτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας - Τμήμα Δωδεκανήσου.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η κα Χαρούλα Γιασιράνη (περιφερειακή σύμβουλος), η περιφερειακή σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Ελευθερία Φτακλάκη, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γεώργιος Ματσίγκος, ενώ ο αναπλ. διευθυντής της ΑΣΤΕΚ κ. Γεώργιος Κλεισαρχάκης απέστειλε γραπτό χαιρετισμό.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 φοιτητές/σπουδαστές, καθώς και επαγγελματίες του χώρου. Συγκεκριμένα υπήρξε μεγάλη προσέλευση από φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ, μαθητές του Δημόσιου ΙΕΚ, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σχετικών επιχειρήσεων καθώς και μέλη του οικονομικού επιμελητηρίου και εκπαιδευτικοί.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τους διευθυντές των ξενοδοχείων της Ρόδου, καθώς επίσης και τους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ με την παρουσίαση δύο σχετικών ερευνών. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στην παρουσίαση του ευρύτερου περιβάλλοντος που σχετίζεται με τον τουρισμό/πολιτισμό και την ενδογενή ανάπτυξή του στη Ρόδο, αλλά και την ευρύτερη επικράτεια.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την τοποθέτηση του καθηγητή Γ. Ο. Τσομπάνογλου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της ημερίδας αναφερόμενος στη σημασία του τουρισμού/πολιτισμού για την ανάπτυξη της απασχόλησης στην χώρα μας. Στη συνέχεια ο καθηγητής Δ. Λαγός (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της τουριστικής εκπαίδευσης και απασχόλησης, εστιάζοντας στην προοπτική αναβάθμισης των ΑΣΤΕ Ο κ. Κ. Ζωγραφίδης (Οικονομικό Επιμελητήριο-Ρόδος) παρουσίασε την εκτίμηση αναγκών για το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των στελεχών στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου. Ο κ. Γ. Κουτσοκώστας (Ινστιτούτο ΣΕΤΕ) παρουσίασε μέθοδο κατάρτισης στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιείται από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.
Στη συνέχεια ο κ. Ε. Κασέρης (καθ. ΑΣΤΕΡ) παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για το βαθμό ικανοποίησης των αποφοίτων της 26ης σειράς (1982-1984) της ΑΣΤΕΡ από το παρεχόμενο πρόγραμμα σπουδών της, καθώς και τις προοπτικές αναβάθμισής της (ανωτατοποίηση και ένταξη στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων). (Στην εκπόνηση της έρευνας συμμετείχαν οι κ.κ. Ε. Τσοσκούνογλου (τ. καθ. ΑΣΤΕΡ), Γ. Σουρή και Ά. Χατζηδημητρίου (βοηθοί έρευνας).
Η κα Μ. Καλογραία (εκπαιδευτικός/ερευνήτρια του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Εργασίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για την τουριστική εκπαίδευση και την αγορά εργασίας στη Ρόδο. Η έρευνα αφορούσε στα θέματα που απασχολούν τα στελέχη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων της Ρόδου, καθώς επίσης και τους τελειόφοιτους της ΑΣΤΕΡ κατά το έτος 2015-2016. Η αποτύπωση αυτών των θεμάτων/ζητημάτων από τους δύο αυτούς πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας στη Ρόδο (μέλη του Συλλόγου αυτού είναι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ κατά το 65%) αναδεικνύει με αντικειμενικό τρόπο την κατάσταση στον τουριστικό τομέα στην περιοχή.
Ακολούθησε συζήτηση των αποτελεσμάτων των δύο παραπάνω ερευνών. Ακολούθησε η εισήγηση του καθηγητή Γ. Ο. Τσομπάνογλου σχετικά με τη σημασία της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η οποία δρα ως καταλύτης για τη δημιουργία Συμμαχίας Γνώσης (Knowledge Alliance), για την τοπική σύναξη όλων των εταίρων για μία βιώσιμη τουριστική-πολιτιστική συνεργασία.
Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε επιμορφωτικό Εργαστήριο με θέμα την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της Δωδεκανήσου για μια βιώσιμη λειτουργία τεσσάρων εποχών (συντονιστής Γ. Τσομπάνογλου). Στο Εργαστήριο αυτό τοποθετήθηκαν ο καθηγητής κ. Δ. Λαγός (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ο κ. Α. Ξάνθης (ΕΟΤ Ρόδου), η κ. Ε. Φτακλάκη (Περιφέρεια Ν.Α.), η κα Μ. Χατζηλαζάρου (Δήμος Ρόδου) η κα Μ. Πάνου (ΙΜΕΤ), ο κ. Ε. Κασέρης (ΑΣΤΕΡ), ο κ. Γ. Ματσίγκος (πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου) και ο κ. Μ. Κόνσολας (βουλευτής Δωδεκανήσου), ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Το ακροατήριο συμμετείχε ενεργά στο εκπαιδευτικό εργαστήριο αυτό θέτοντας επί τάπητος ουσιαστικά θέματα αναβάθμισης και ανασυγκρότησης της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και γενικά στα θέματα ποιότητας στις υπηρεσίες του τουρισμού.
Την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την αναγνώριση όλων να συνεχισθεί η προσπάθεια με τη συγκρότηση Φόρουμ Διαρκούς Διαλόγου, Ρόδου για τον τουρισμό / πολιτισμό με έμφαση στην διαρκή εκπαίδευση/κατάρτιση εστιάζοντας στην διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών των εργαζομένων στην βιομηχανία αυτή.