Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι «όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιλήφθηκε πρώτη τη σπουδαιότητα του μνημείου και διέθεσε τα πρώτα κονδύλια με τα οποία ξεκίνησε η ανασκαφή, έτσι δεσμεύομαι ότι η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή, θα στηρίξει το μνημείο και θα συνεχίσει -σε συνεργασία με το Υπουργείο- τις εργασίες, που θα επιτρέψουν τελικά να γίνει επισκέψιμος ο χώρος και να ξεκινήσει η μεγάλη εκστρατεία προβολής της Αμφίπολης, των Σερρών και της Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς. Είμαστε πανέτοιμοι ως Περιφέρεια, μόλις ετοιμαστούν οι μελέτες από το Υπουργείο να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση των έργων, με προτεραιότητα όμως στην προστασία του πολύτιμου μνημείου».
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη χθεσινή ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αμφίπολη», διότι όπως είπε «σήμερα εκπέμπεται ξεκάθαρα και οριστικά το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη».
«Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα είχε προχωρήσει η ανασκαφή στην Αμφίπολη», επισήμανε σε δηλώσεις της η υπουργός. Η κ. Κονιόρδου δήλωσε εντυπωσιασμένη από το μακεδονικό αυτό μνημείο, ενώ συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τις έμπρακτες ενέργειες ολοκλήρωσης του ανασκαφικού έργου, προστασίας και ανάδειξης του μνημείου και προβολής της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.
«Υπάρχει βούληση κι από το υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσουμε τα αναγκαία έργα στο τόσο σημαντικό αυτό μνημείο. Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, που αγκαλιάζει τα μνημεία μας, όμως είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαχειρίζεται χρήματα του ΕΣΠΑ. Είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του πολιτισμού και των μνημείων και έτσι μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε. Είναι μια εποχή που χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων», επισήμανε η κ. Κονιόρδου.
Η υπουργός χαρακτήρισε την Αμφίπολη «έναν πραγματικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο» και το εύρημα «κάτι πραγματικά εκπληκτικό» και σημείωσε ότι η τα έργα της επόμενης φάσης, μετά την αποκάλυψη του μνημείου, θα γίνουν σταδιακά. «Είναι ένα μνημείο που χρειάζεται σεβασμό και προσοχή. Ως ταφικός χώρος εκπέμπει ένα μυστήριο και μια ιερότητα κι αυτός ο χαρακτήρας πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες. Όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά και επιστημονικά με το σωστό τρόπο, για να μην κινδυνεύσει το μνημείο, αλλά να αποδοθεί όπως πρέπει στο κοινό. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνουν οι μελέτες για την καινούργια φάση στην οποία εισέρχεται το μνημείο και με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθεί 1,5 εκ. ευρώ για να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα», εξήγησε η Υπουργός.
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ καλή και στενή συνεργασία με την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την Υπουργό κ. Κονιόρδου και τη γενική γραμματέα, την κ. Βλαζάκη, με τις οποίες σχεδιάσαμε και διαθέτουμε τα κονδύλια συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 1 εκ. ευρώ από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, προκειμένου να κατευθυνθούν στον αρχαιολογικό χώρο για να στηριχθεί και να γίνει τελικά επισκέψιμος για τους πολίτες», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την κ. Κονιόρδου για την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση που της είχε απευθύνει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο γραφείο του Περιφερειάρχη να επισκεφτούν μαζί την Αμφίπολη.
Η ξενάγηση της υπουργού έγινε παρουσία και της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που αποκάλυψε το μνημείο στον Τύμβο Καστά, της αναπληρώτριας διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπης Μάλαμα και της γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού Ευγενίας Γατοπούλου. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.
Την Αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη ευχαρίστησε δημοσίως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «με την επιμονή της και τα επιχειρήματά της, ειδικά το 2013, όταν είχε φανεί πόσο σπουδαία είναι η ανασκαφή, κατάφερα να πιέσω όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα κι έτσι να φτάσουμε να έχουμε ένα μοναδικό αρχαιολογικό μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος στις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία. Η Ελλάδα και όλοι μας της χρωστάμε πολλά».