Λόγω ενός νέου προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας, το οποίο είναι σε μορφή προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βρετανοί ίσως χρειαστεί στο μέλλον να καταθέτουν online αίτηση για βίζα και να πληρώνουν ένα ορισμένο ποσό, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, μετά το Brexit ακριβώς όπως γίνεται στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sky News, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο προσχέδιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζώνη του Schengen των 26 κρατών, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων, παρόμοιο με το σύστημα ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προς το παρόν, το σύστημα θεώρησης ESTA απαιτεί ταξιδιώτες να κάνουν online αίτηση, κατά προτίμηση 72 ώρες πριν το ταξίδι τους, και πρέπει επίσης να πληρώσουν 14 δολ. ως τέλος θεώρησης για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ήδη από το 2010. Μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν υποστηρίξει το πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP - Visa Waiver Programme) των ΗΠΑ.
Οι τουρίστες από τις 26 χώρες της ζώνης του Σένγκεν δε χρειάζεται να επιδείξουν διαβατήριο στα κοινά τους σύνορα. Προς το παρόν, και οι Βρετανοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτές τις χώρες με μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο και χωρίς θεώρηση. Αλλά το αποτέλεσμα του Brexit μπορεί να αλλάξει για τους ταξιδιώτες αυτό το “σενάριο” στο εγγύς μέλλον, εάν αναγκαστούν να πληρώσουν ένα ποσό για να υποβάλουν αίτηση θεώρησης.
Ο ακαδημαϊκός και ερευνητής Camino Mortera-Martinez, που ειδικεύεται στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (Centre for European Reform), δήλωσε: “Θεωρητικά, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, σίγουρα θα υπόκεινται σε υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit. Θα πρέπει για όλα αυτά να γίνουν διαπραγματεύσεις”.
Και πρόσθεσε: “Η Βρετανία είναι μια γειτονική χώρα, είναι μια ασφαλής χώρα. Αυτό θα ήταν πολύ κακό για τις επιχειρήσεις και πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα ‘αντιποίνων’. Αλλά αυτή η ερώτηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εν καιρώ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Βρετανία με την Τουρκία για παράδειγμα, αλλά μετά το Brexit η Βρετανία θα είναι κι αυτή μια τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία”.
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Essex Steve Peers ανέφερε: “Η αλλαγή αυτή πρόκειται να ενοχλήσει πολλούς ανθρώπους. Μπορούμε να ζητήσουμε την πλήρη και ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αλλά οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Έτσι. θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα δεχθούν ο Nigel Farage και οι υπόλοιποι. Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι κανόνες”.
Η ΕΕ ενέκρινε επίσης την ύπαρξη αρχείου της λίστας επιβατών ως ένα νέο μέτρο ασφαλείας, το οποίο υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των επιβατών τους προς τις χώρες της ΕΕ. Επίσης στόχος είναι ενα προηγμένο σύστημα εισόδου - εξόδου, που αποσκοπεί στην καταγραφή των συνοριακών διαβάσεων από υπηκόους τρίτων χωρών εντός της ζώνης Schengen.
Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρουν ότι οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 30 εκατ. ταξίδια διακοπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Τα νέα συστήματα ασφάλειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενόχληση στους Βρετανούς τουρίστες και το τουριστικό τοπίο ίσως να αλλάξει στις χώρες της ΕΕ στο εγγύς μέλλον.