
Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης συνολικά 153 πολυσύχναστων παραλιών. Κάποιες από αυτές τις παραλίες -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιοστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ- βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου κ.λπ.
Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν “απαγορεύεται η κολύμβηση” είναι οι εξής:
- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60%
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%.
- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%.
- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.
- Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν
- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14%.
Φέτος, για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ και οι επιστημονικοί του συνεργάτες -μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί- συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύχναστες παραλίες των περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Δείτε εδώ τους πίνακες θαλάσσιας μόλυνσης - Ιούνιος 2016.