ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

Όλ. Κεφαλογιάννη από Philoxenia: “Η προσπάθεια όλων για τουρισμό όλο το χρόνο αποδίδει”

 

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινίασε τη 40ή Philoxenia – Hotelia και την έκθεση Food and Drinks by Detrop στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τη θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και το στρατηγικό πλαίσιο για τη συνέχιση της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι το 2025 καταγράφει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, με άνοδο στις αφίξεις και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σε σύγκριση με το 2024, η ταξιδιωτική κίνηση εκτός θερινής αιχμής εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη και διψήφια αύξηση στα έσοδα κατά τους “πλάγιους” και χειμερινούς μήνες.

Η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις αυτές αντανακλούν την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών, των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, καθώς και τα αποτελέσματα μιας εθνικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στη διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός παρουσίασε τις βασικές παρεμβάσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του κλάδου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • η θεσμοθέτηση νέου συστήματος κατάταξης καταλυμάτων με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση,
  • η εφαρμογή πλαισίου ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης,
  • η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών υποδομών και δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για επενδύσεις,
  • η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για αναβάθμιση υποδομών και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που εμπλουτίζουν την τουριστική προσφορά.

Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προορισμών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μέσω ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον ανθρώπινο παράγοντα, τον οποίο το υπουργείο θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην ενίσχυση του συστήματος τουριστικής εκπαίδευσης, στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling) και επανειδίκευσης (reskilling), καθώς και στη νέα πρωτοβουλία για αναβίωση του μοντέλου συνύπαρξης ξενοδοχείου και εκπαιδευτικής μονάδας με αξιοποίηση κτιρίων του υπουργείου.


Η υπουργός σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη ενδυναμώνει το τουριστικό της αποτύπωμα, καθώς οι νέες υποδομές, η αυξημένη συνδεσιμότητα και οι επενδύσεις στη φιλοξενία βελτιώνουν την εμπειρία των επισκεπτών. Η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή παρουσία της πόλης. Η προώθηση του τουρισμού πόλεων και των city breaks, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί βασικό άξονα της εθνικής στρατηγικής.

Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Philoxenia αποτελεί πεδίο διαλόγου, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασίας επί τέσσερις δεκαετίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προβολή των ελληνικών προορισμών και επιχειρήσεων. Συνεχάρη τη ΔΕΘ–Helexpo για την επιτυχή διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι η συμπλήρωση 40 χρόνων συνεχούς παρουσίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον θεσμό και για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, η υπουργός περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης συνοδευόμενη από την υφυπουργό  Άννα Καραμανλή και την πρόεδρο του ΕΟΤ  Αγγελική Βαρελά, όπου συναντήθηκε με εκθέτες και επαγγελματίες του κλάδου.

 Α. Τζιτζικώστας: Τον Απρίλιο η πρώτη ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού  Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ευρωπαϊκού τουρισμού. Ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα παρουσιαστεί η πρώτη πραγματικά ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό, ένα εργαλείο που – όπως είπε –  δεν είχε αναπτυχθεί ποτέ στο παρελθόν για έναν τόσο σημαντικό κλάδο. Υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτή θα αποτελέσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η οποία βασίζεται στην αυθεντικότητα του τουριστικού προϊόντος και συγκαταλέγεται στους πέντε πιο αγαπημένους προορισμούς της Ευρώπης και στο Top-10 παγκοσμίως.

Στην τοποθέτησή του παρουσίασε τους βασικούς στόχους της νέας στρατηγικής, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη στήριξη της καινοτομίας, την προώθηση επενδύσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στόχος είναι επίσης η καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της αυθεντικότητας της εμπειρίας του ταξιδιώτη και η διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες που διαμορφώνουν το πλαίσιο της νέας στρατηγικής:

  1. Η διατήρηση της Ευρώπης ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού με ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και εξωστρέφεια.
  2. Η ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων ώστε να ωφελούνται από τον τουρισμό.
  3. Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την ποικιλία των προορισμών, τον πολιτισμό και τις αξίες. Όπως σημείωσε, “η Ευρώπη δεν χρειάζεται ένα εμπορικό brand – Η Ευρώπη είναι το brand”.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, ανέφερε ότι το 2024 καταγράφηκαν , με τα έσοδα να υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας συνδέονται άμεσα με τον τοπερίπου 123 εκατ. διανυκτερεύσειςυρισμό, ενώ η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ φτάνει το 20%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα, για τον ευρωπαϊκό τουρισμό σημείωσε ότι το 2024 καταγράφηκαν σχεδόν 3 δισ. διανυκτερεύσεις στην ΕΕ, ένα νέο ιστορικό υψηλό. Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά και ο κλάδος επέστρεψε πλήρως στα προ-κρίσης επίπεδα, με τα ξενοδοχεία και τα παρόμοια καταλύματα να καταγράφουν πάνω από 1,9 δισ. διανυκτερεύσεις.

Ωστόσο, ο Επίτροπος εστίασε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τουρισμός. Μεταξύ αυτών είναι η επίδραση της κλιματικής κρίσης, η πίεση σε υποδομές και φυσικούς πόρους, η αυξανόμενη ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός. Επιπλέον, οι μη ισορροπημένες τουριστικές ροές σε ορισμένες περιοχές δημιουργούν πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Όπως ανέφερε, οι προκλήσεις αυτές απαιτούν όχι μόνο διαχείριση, αλλά μετασχηματισμό και συνεργασία – και μια νέα σύγχρονη στρατηγική.