ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Συμμαχία UN Tourism και Slow Food για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού

 

Μια νέα στρατηγική συνεργασία εγκαινίασαν ο Οργανισμός UN Tourism και το διεθνές κίνημα Slow Food, με στόχο την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού ως μοχλού κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινότητες. Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας.

Οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να ενισχύσουν την αλυσίδα αξίας του γαστρονομικού τουρισμού, αναπτύσσοντας ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ παραγωγών τροφίμων, τουριστικών επιχειρήσεων, προορισμών, τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών. Στο επίκεντρο της συνεργασίας θα βρεθούν οι βιώσιμες διατροφικές πρακτικές, τα τοπικά προϊόντα, η αγροτική ανάπτυξη και η συμπερίληψη, μέσα από καινοτόμες και αυθεντικές εμπειρίες.

Στους βασικούς άξονες της κοινής δράσης περιλαμβάνονται:

  • Έρευνα για τις τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού,
  • Ανάδειξη καλών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων,
  • Κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για επαγγελματίες του κλάδου,
  • Δημιουργία διεθνών δικτύων που ενώνουν παραγωγούς και τουριστικούς φορείς.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του UN Tourism, Zurab Pololikashvili, «ο υπεύθυνος και συμπεριληπτικός τουρισμός μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η δράση της Slow Food εναρμονίζεται πλήρως με τις αξίες μας και πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γαστρονομικού τουρισμού που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Slow Food, Paolo Di Croce, δήλωσε: «Ο τουρισμός έχει τη δύναμη να ενισχύσει βιώσιμα τοπικά διατροφικά συστήματα. Το πρόγραμμα Slow Food Travel δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που στηρίζουν τις αγροτικές κοινότητες και αναδεικνύουν τη γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου, ενώ φέρνει τον ταξιδιώτη σε άμεση επαφή με παραγωγούς και τοπικές καλλιέργειες».

Η συνεργασία αυτή θεωρείται σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της σχέσης δύο ισχυρών τομέων, της γαστρονομίας και του τουρισμού, με κοινούς στόχους: την ενδυνάμωση των τοπικών αγορών, τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη διατροφή, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών και των νέων και την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Ποιοι είναι οι εταίροι της πρωτοβουλίας

Η Slow Food, που ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1986 ως αντίδραση στην τυποποίηση της τροφής και την κυριαρχία του fast food, αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο κίνημα με παρουσία σε 160 χώρες. Στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε τροφή που είναι καλή για τον άνθρωπο, καλό για τους παραγωγούς και καλό για τον πλανήτη.

Ο UN Tourism είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ για την προώθηση του υπεύθυνου, βιώσιμου και προσβάσιμου τουρισμού παγκοσμίως. Έχει έδρα τη Μαδρίτη και μέλη 160 κράτη. Οι πρωτοβουλίες του επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και οικονομικής συμβολής του τουρισμού, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.