ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Costa Nostrum: Πρωτόκολλο για τη λειτουργία των παραλιών


Costa Nostrum: πρωτόκολλο για την λειτουργία των παραλιών σύμφωνα ...

Σειρά από προτάσεις για την λειτουργία των δημόσιων, αλλά και ιδιωτικά διαχειριζόμενων παραλιών από ξενοδοχειακές μονάδες, σχεδίασε το Πρότυπο Πιστοποίησης για την Αειφόρο Διαχείριση και Ανάπτυξη των Παραλιών της Μεσογείου Costa Nostrum.

Σκοπός των προτάσεων αυτών, είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά και η προσαρμογή στους όρους και τους κανόνες που θέτει η Ελληνική Πολιτεία και οι Διεθνείς οργανισμοί για την προστασία από την εξάπλωση του κορωναϊού Covid-19.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτού του πρωτοκόλλου, έχουν ως γνώμονα όχι τον ανθρώπινο αποκλεισμό, αλλά την δημιουργία των βάσεων για την επαναδόμηση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ελπίζοντας ότι οι παραλίες μας αλλά και γενικότερα η δημόσια ζωή, θα επιστρέψουν σύντομα σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας.

Για τις ιδιωτικά διαχειριζόμενες οργανωμένες παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:
Συνίσταται η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.

Στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας από ξαπλώστρες συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).
Συνίσταται η χρήση ξύλινης ξαπλώστρας ή πλαστικής.

Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνίσταται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Προτείνεται η συνεργασία της ξενοδοχειακής μονάδας με εξειδικευμένο call center / σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση ή δρομολόγηση οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με τον κορωναϊό Covid-19.

Για τις δημόσιες οργανωμένες παραλίες από δήμους ή δημοτικές εταιρείες, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:


  • Συνίσταται η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.
  • Στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας από ξαπλώστρες συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).
  • Συνίσταται η χρήση ξύλινης ξαπλώστρας ή πλαστικής.
  • Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνίσταται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Συνίσταται τα κοινόχρηστα ντους να απέχουν απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από τους κοντινότερους λουόμενους.


Για τις δημόσιες μη οργανωμένες παραλίες, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις συνολικές προτάσεις:


  • Σε όλη την έκταση της παραλίας συνίσταται η αναλογία να είναι περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).
  • Συνίσταται η αποφυγή κάθε είδους συναλλαγής με πλανόδιους πωλητές εντός της παραλίας.
  • Συνίσταται η αποφυγή κλειστών κοινόχρηστων ντους.
  • Συνίσταται η μη χρήση κοινόχρηστων αποδυτηρίων.
  • Συνίσταται τα κοινόχρηστα ντους να απέχουν απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από τους κοντινότερους λουόμενους.
  • Όλες οι παραπάνω συστάσεις και προτάσεις υπόκεινται σε αναθεώρηση όταν υπάρξουν νέα δεδομένα σχετικά με την κορωναϊό Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Οι προτάσεις, λειτουργίας της παραλίας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία από τον Covid-19, συντάχθηκαν με την συνδρομή:

  • Του Ιατρού κ. Λουμπούνη Εμμανουήλ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.
  • Της Cretan Medicare - Ιατρική Φροντίδα Κρήτης.