ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Καθιερώνεται ο θεσμός των 'πρεσβευτών' τουρισμού

Tornos News - Συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου ...

Η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τις
”Ειδικές μορφές τουρισμού και τις διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”,
έγινε πρόσφατα  στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, 

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που εισάγονται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορούν στη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου και στην  καθιέρωση κανόνων για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα, στον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), στη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών, στην καινοτόμο διαδικασία της καθιέρωσης του θεσμού “πρεσβευτών τουρισμού” και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα θωρακίσουν και θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού μετά την πανδημία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι το νομοσχέδιο στον πυρήνα του έχει την ανάπτυξη της χώρας.Ειδικότερα, ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, καταρτίζεται από την αρχή το θεσμικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Εισάγονται σύγχρονες πρακτικές, απλοποιούνται διαδικασίες και γενικότερα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, ενώ διαμορφώνονται κανόνες στρατηγικού χαρακτήρα και προϋποθέσεις για τη μετάβαση από το μαζικό παραθεριστικό τουρισμό, στο σύγχρονο και επιλεκτικό τουρισμό, που έχει στον πυρήνα του τις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αποτελούν πλέον την κυρίαρχη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος ενδιαφερόντων του σύγχρονου τουρίστα και παράλληλα μεγιστοποιούν τις αποδόσεις στα έσοδα για τον κλάδο του τουρισμού και τα οφέλη για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο νομοσχέδιο, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου, τόνωσης της απασχόλησης και ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας.

Το νομοσχέδιο -τόνισε ο υπουργός- φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας παγκοσμίως και να την καταστήσει μία εκ των πρωτοπόρων χωρών στον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, να αυξήσει την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και να συμβάλει στην επίτευξη ενός εκ των μεγαλύτερων στόχων, που είναι ο εμπλουτισμός του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Απευθυνόμενος ο υπουργός, στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ανέμενε μια κριτική, καλόπιστη και απαλλαγμένη από μικροκομματικές αντιλήψεις, που θα μπορούσε να συμβάλει στη περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό. Όμως, αντί να συμβεί αυτό, που θα ήταν εποικοδομητικό για τον ελληνικό τουρισμό, άκουσε αβάσιμες αιτιάσεις και αντιμετώπισε μια κακόπιστη κριτική, που εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα.

Στη συζήτηση στη Βουλή, πέρα από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων 28 συνολικά φορέων (Επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης κ.ά.), που υποδείχθηκαν από τα κόμματα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την κατ΄άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.