ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Στις ΗΠΑ άνοιξε το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο



Αν βαριέστε μια κλασική περιήγηση σε ένα συνηθισμένο αρχαιολογικό μουσείο ή σε μια έκθεση τέχνης, τότε μάθετε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άνοιξε το πρόσφατα το πρώτο υποβρύχιο μουσείο και συγκεκριμένα στην Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού με σκοπό να προωθήσει την ομορφιά του βυθού αλλά και του τόπου.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων υποθαλάσσιων μουσείων στο Κανκούν του Μεξικό και τα Κανάρια νησιά, για τη διαμόρφωση του Underwater Museum of Art (UMA) όπως λέγεται χρειάστηκαν να συνεργαστούν ο Σύλλογος Πολιτιστικών Τεχνών της Walton County (CAA) η Ένωση Τεχνητών Ύφαλων του South Walton (SWARA) το Συμβούλιο Τουριστικής Ανάπτυξης του County Walton και Εθνικό Ταμείο δωρεάς για την τέχνη.
Αυτή τη στιγμή εκτίθενται 7 γλυπτά, φτιαγμένα από σκυρόδεμα για να είναι φιλικά στο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον, μεταξύ των οποίων ένα χταπόδι και ένα κρανίο, και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό αν και για να βουτήξει κανείς σε βάθος 18 μέτρων είναι ανάγκη να έχει μια πιστοποίηση καταδύσεων και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
«Είναι πολύ εντυπωσιακό το θέαμα, όταν βουτάς στο νερό και βλέπεις τη θαλάσσια ζωή να απλώνεται μπροστά σου μαζί με τα έργα τέχνης», αναφέρει ο Andy McAlexander, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SWARA, σχετικά με την φιλοσοφία του UMA που θα αλλάζει εκθέματα κάθε χρόνο.
«Όταν βλέπετε μικρά ψάρια που καταφεύγουν σε ένα έργο τέχνης, βλέπετε κάτι περισσότερο από την ομορφιά της Τέχνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας για να διατηρήσει κάτι τόσο εύθραυστο.»
Στόχος του μουσείου μαζί με την ανάδειξη των εκθεμάτων είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής, αφού ο βυθός στο συγκεκριμένο σημείο είναι “άγονος”. Πιθανότατα αυτή η χειροποίητη δημιουργία υφάλου να προσελκύσει ψάρια, φύκια ή ακόμη και κοράλλια.
tourismtoday.gr