Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Και το Χωροταξικό στο σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για μετά το μνημόνιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Και το Χωροταξικό στο σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για μετά το μνημόνιο


Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης 110 σελίδων για την αναπτυξιακή στρατηγική μετά το μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο Χωροταξικό είναι: 

Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασµού: 3ο τρίμηνο 2018
Σχεδιασµός τοπικών χωρικών σχεδίων για όλη τη χώρα: έναρξη 3ο τρίμηνο 2018
Ενσωµάτωση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασµού για τις κύριες οικονοµικές δραστηριότητες όπως ο τουρισµός (2019), η βιοµηχανία (2020), ο ορυκτός πλούτος (2020), οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (2020), η Ιχθυοκαλλιέργεια (2021) -Υιοθέτηση ΠΔ για την καθιέρωση οργανωµένων περιοχών για ιχθυοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα σύμφωνα µε το τρέχον χωροταξικό πλαίσιο: 4ο τρίμηνο 2019.
Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο περιλαμβάνοναι δράσεις πολιτικής που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως:

Χρηµατοδότηση επιχειρηµατιών και ΜµΕ µε τα νέα χρηµατοδοτικά µέσα, όπως: Συλλογική χρηµατοδότηση (Crowdfunding), Equifund και Ταµείο Επιχειρηµατικότητας
Απλοποίηση αδειοδότησης για επιπλέον τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας
Αναθεώρηση του Εθνικού Χωρικού Πλαισίου για την Βιοµηχανία, που θα ενσωµατώνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηµατικών Πάρκων
Επέκταση των λειτουργιών και περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών OneStopShop για Επιχειρήσεις
Ανάπτυξη πλαισίου συντονισµού για τις Αµεσες Ξένες Επενδύσεις
Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηµατικότητας για το σχεδιασµό πολιτικών, την καλύτερη ρύθµιση και την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγησης
Πλήρης εφαρµογή του νέου συστήµατος ελέγχων και εποπτείας της αγοράς κ.ά.

ΝΔ: “Η Κυβέρνηση έχει αφήσει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο εδώ και τρεισήμισι χρόνια”

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης στο οποίο γίνεται αναφορά για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Κυβέρνηση, έχοντας αφήσει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο εδώ και τρεισήμισι χρόνια, θυμήθηκε να συμπεριλάβει το χωροταξικό στο ‘ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης’ που παρουσίασε με την προοπτική να το υλοποιήσει το 2019, όταν δηλαδή δε θα είναι πλέον Κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, το χωροταξικό δεν προσφέρεται για ιδεοληψίες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα δε μας δεσμεύει.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και θα ενεργοποιήσει άμεσα ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο σχεδιασμός μας, για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες:
1ον: Στην αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
2ον: Στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
3ον: Στην αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

4ον: Στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου