ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν τη μεγαλύτερη δέσμευση για βιώσιμο τουρισμό





Αποτέλεσμα εικόνας για βιώσιμο τουρισμόΗ Γαλλία και η Γερμανία

Ο δείκτης “Sustainable Tourism Index” του Economist Intelligence Unit αξιολογεί τις χώρες ως προς τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές στον τομέα του τουρισμού. Διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν κάνει περισσότερες δράσεις σε εθνικό επίπεδο από τους αναδυόμενες χώρες-ανταγωνιστές τους για να διαμορφώσουν πολιτική, να προωθήσουν την τήρηση αναγνωρισμένων προτύπων, να ενθαρρύνουν τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να συνεργαστούν με Μ.Κ.Ο., αλλά και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς τους. Ο δείκτης, ο οποίος έχει χορηγό τον κινεζικό τουριστικό όμιλο HNA, είναι ο πρώτος του είδους που συγκρίνει χώρες σχετικά με τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές στον τομέα του τουρισμού.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτές που βρίσκονται συνολικά στην κορυφή στους περισσότερους τομείς. Από τις δέκα χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη, μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αναλάβει συντονισμένη και συνεχή δράση σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη οικολογικής πολιτικής, τη θέσπιση στόχων και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες απέχουν ακόμη από την επίτευξη της εφαρμογής τέτοιων πολιτικών, αν και έχουν καταδείξει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για βιώσιμο τουρισμό.

Οι πρωτοπόροι στην κατάταξη, σε άνοδο και ανάπτυξη του τουρισμού και της τουριστικής βιομηχανίας, η Κίνα και η Ινδία, είναι επίσης έτοιμες να δημιουργήσουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα της βιωσιμότητας, εάν καταφέρουν να εισάγουν στον τουριστικό κλάδο ολοκληρωμένες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μεγαλύτερη δέσμευση και εφαρμογή πολιτικής, αυτές και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια διάδοση πρακτικών αειφόρου τουρισμού.

Ο βαθμός προστασίας που αποδίδεται στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των χωρών είναι ένα από τα κριτήρια στην κατηγορία “κοινωνικο-πολιτιστική βιωσιμότητα” της κατάταξης, της οποίας ηγείται η Ιαπωνία.

Μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία μπορεί πράγματι να συμβάλει σημαντικά στον αειφόρο τουρισμό μιας χώρας προσελκύοντας περισσότερους πόρους, ευαισθητοποιώντας και παρέχοντας οικονομική υποστήριξη στους φορείς της βιομηχανίας για την επίτευξη βιώσιμων στόχων. Οι καλύτερες ταξιδιωτικές και τουριστικές υποδομές μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα της χώρας. Εντούτοις, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι όση πρόοδο έχουν σημειώσει στην αειφορία τα ξενοδοχεία, οι τουριστικοί πράκτορες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, η πρόοδος αυτή μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν οι αρμόδιες αρχές βοηθήσουν την κατάσταση.