Το 2016, ενώ ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε κατά περίπου 4%, η Κίνα σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 13%, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της ως μία από τις σημαντικότερες πηγές παγκοσμίως για διεθνή ταξίδια. Έτσι, η Κίνα ξεπέρασε τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ασίας / Ειρηνικού, ο οποίος ήταν σχεδόν 9% το 2016.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ειδικής ανάλυσης από το World Travel Monitor®, που διεξήχθη από την IPK International και ανατέθηκε από την ITB Berlin.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ειδικής ανάλυσης από το World Travel Monitor®, που διεξήχθη από την IPK International και ανατέθηκε από την ITB Berlin.
Μείωση των ταξιδιών στην Ευρώπη το 2016
Το 2016, οι Κινέζοι ξεπέρασαν τα 51,2 εκατ. διεθνή ταξίδια με διανυκτερεύσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ταξίδια στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον 6 εκατ. ταξίδια και αύξηση κατά 13%. Η Κίνα ενίσχυσε επίσης τη θέση της ως η 4η μεγαλύτερη αγορά πηγής τουρισμού παγκοσμίως ακολουθώντας τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «ρίχνοντας» στην 5η θέση τη Γαλλία.
Περίπου τρία στα τέσσερα εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα έχουν προορισμό στην Ασία / Ειρηνικό, με τους Top5 προορισμούς να βρίσκονται στη γύρω περιοχή, όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.
Οι Η.Π.Α. είναι ο 6ος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους, καθώς μόνο μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκαν 2,8 εκατ. ταξίδια προς τα εκεί. Από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς μεγάλη προτίμηση φαίνεται να υπάρχει προς τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Ωστόσο, μετά από επτά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, τα κινεζικά ταξίδια προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 4% το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταλήγοντας σε σύνολο 16% όλων των κινεζικών εξερχόμενων ταξιδιών προς την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις για το 2017 δείχνουν μια θετική εξέλιξη και πάλι όσον αφορά τα κινεζικά ταξίδια στην Ευρώπη.
Τα city breaks και οι διακοπές για «ήλιο & θάλασσα» κερδίζουν έδαφος
Οι διακοπές είναι ο λόγος για πάνω από το 80% των κινεζικών εξερχόμενων ταξιδιών. Πάνω απ ‘όλα, μόνο τα ταξίδια διακοπών (χωρίς να υπολογίζεται η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς) παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο μερίδιο στους Κινέζους ταξιδιώτες (72%) σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 57%.
Παρόλο που ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών το 2016 ήταν σχετικά μικρός (15%), αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το 2015, τη στιγμή που τα ταξίδια διακοπών αυξήθηκαν κατά 11%. Επιπλέον, η μέση διάρκεια διαμονής στο εξωτερικό ήταν σχεδόν 6 νύχτες, γεγονός που φανερώνει ελαφρά άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο.
Προτίμηση για ξενοδοχεία Α κατηγορίας
Περίπου το 75% των κινεζικών εξερχόμενων ταξιδιωτών επιλέγει να διαμένει σε ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία 4* και 5* προτιμώνται περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 52% της διαμονής σε όλα τα ταξίδια. Έτσι, και όσον αφορά την επιλογή διαμονής, οι Κινέζοι διαφέρουν πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος φτάνει το 39% μόνο όταν πρόκειται για πολυτελή ξενοδοχεία. Για τους Κινέζους, τα αεροπλάνα είναι το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς, το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από το 80%. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης σημαντικά υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται περίπου στο 60%.
Όσον αφορά τις πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιούνται πριν από το ταξίδι στο εξωτερικό, το 88% των Kινέζων ταξιδιωτών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ποσοστό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (81%). Ωστόσο, όταν πρόκειται για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο, περίπου ένας στους τρεις ταξιδιώτες αναζητά πληροφορίες μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου. Οι Κινέζοι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν 70%. Αυτό ισχύει και για κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 30% κλείνει το ταξίδι του μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου, ενώ ο τρόπος αυτός επιλέγεται απλό το 50% περίπου των Κινέζων.
money-tourism.gr