Στην Ασία η μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Στα δρομολόγια της Βόρειας Αμερικής ο υψηλότερος συντελεστής πληρότητας. Δεύτερη αγορά αεροπορικών μετακινήσεων του πλανήτη η Ευρώπη.
Ρεκόρ 12ετίας κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η αεροπορική κίνηση επιβεβαιώνοντας τη σημαντική άνοδο που καταγράφει φέτος η τουριστική κίνηση σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), στο πρώτο μισό του 2017 η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο 7,9% ενώ ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεων έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 80,7%.
Ο Γ.Δ/ντής της ΙΑΤΑ Alexandre de Juniac αποδίδει την ανοδική τροχιά της ταξιδιωτικής κίνησης στην καλύτερη εικόνα που καταγράφεται για την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις μειωμένες τιμές εισιτηρίων που επέτρεψαν να διατηρηθεί η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει πως οι μειωμένοι ναύλοι ενδέχεται να μην εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως αποτελεσματικό «εργαλείο» προσέλκυσης επιβατών, καθώς αυξάνεται σταδιακά το λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών.
Ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της αύξησης τα επιβατικής κίνησης φέτος αν και σημείωσε πως οι επιπτώσεις του Brexit δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς.
Τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση (μετριέται με τον δείκτη RPK που αντιπροσωπεύει τα έσοδα ανά επιβατο-χιλιόμετρο) αυξήθηκε 7,8% ενώ οι διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις (ASK) κατέγραψαν άνοδο 6,5%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 1% η πληρότητα των δρομολογίων η οποία διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 81,9%.
Θετική εμφανίζεται η εικόνα για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο στην Ευρώπη,οι αγορές της οποίας αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, τον Ιούνιο η Ευρώπη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις αεροπορικές εταιρείες, αντιπροσωπεύοντας το 26,5% των μετακινήσεων με αεροπλάνο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στον ίδιο μήνα η επιβατική κίνηση (RPK) στη Γηραιά Ήπειρο κατέγραψε άνοδο 8,8% αν και οι διαθέσιμες θέσεις είχαν αυξηθεί αρκετά λιγότερο (+6,7%). Η τακτική αυτή των αεροπορικών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 1,7% η πληρότητα των δρομολογίων η οποία διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 85,4%.
Το momentum, ωστόσο, στις διεθνείς αερομεταφορές «δείχνει» ανατολικά. Έτσι, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού αποτελεί, πλέον, τη μεγαλύτερη αγορά (και) στο χώρο των αερομεταφορών αντιπροσωπεύοντας το 32,8% των αεροπορικών μετακινήσεων με τη μεγαλύτερη άνοδο επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο (11,6%). Οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν στην περιοχή, ωστόσο, ψάχνουν ακόμα το σημείο αποδοτικότερης εκμετάλλευσης των αεροπλάνων στη συγκεκριμένη αγορά καθώς ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεων διαμορφώθηκε σε 80,9%. Αρκετά χαμηλότερα από τις επιδόσεις που καταγράφουν στα δρομολόγια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Τη μικρότερη αύξηση επιβατικής κίνησης κατέγραψε η περιοχή της Μέσης Ανατολής (2,1%) η οποία ήταν η μόνη που εμφάνισε μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων κατά 0,8% τον Ιούνιο.
Στη Βόρεια Αμερική η αγορά αντικρίζει το ταβάνι καθώς οι αεροπορικές εταιρείες διατήρησαν αμετάβλητες τις διαθέσιμες θέσεις τους ενώ η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 4%. Έτσι, οι εταιρείες που πετούν στην περιοχή πέτυχαν να καταγράψουν τον υψηλότερο συντελεστή πληρότητας δρομολογίων τον Ιούνιο (86,3%), σε σύγκριση με τα δρομολόγια σε όλες τις άλλες ηπείρους.