ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Στο τελικό στάδιο η προετοιμασία του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017




Φέτος για 46η χρονιά, με αναφορά τα απομεινάρια ενός αρχαιολογικού πλούτου της πιερικής γης από μιαν άλλη εποχή, δηλώνει τη δυναμική του παρουσία καλύπτοντας και προσφέροντας στον επισκέπτη-θεατή όλο το φάσμα των καλλιτεχνικών ανησυχιών. 

Ήδη μετά την ολοκλήρωση και γνωστοποίηση του προγράμματος, ο τομέας οργάνωσης και υποδομών ολοκληρώνει τις τελικές λεπτομέρειες στους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

Aρχαίο θέατρο και αρχαιολογικό πάρκο Δίου, Κάστρο του Πλαταμώνα, Λείβηθρα, Πύδνα μαζί με τους ανοικτούς θεατρικούς χώρους του Λιτοχώρου και Κολινδρού καθώς και τα Κέντρα Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και Πληροφόρησης Ολύμπου, αναμένουν να φιλοξενήσουν το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος τις εκδηλώσεις που σταχυολογούν το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017. Πρόγραμμα διανθισμένο με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών, ομιλίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, φιλολογικούς περιπάτους και αναλόγια, χοροθέατρο.

Οικοδεσπότης σε αυτό το ταξίδι, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) που αποτελεί επίσημο μέλος των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, με συνοδοιπόρους το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους δήμους Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, τους χορηγούς και εθελοντές, τον επιστημονικό του συνεργάτη το Α.Τ.Ε.Ι. Κατερίνης και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα να αφιερώσει το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017 στον καθηγητή αρχαιολογίας με το διεθνές κύρος, τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, που πάνω από 40 διεύθυνε το ανασκαφικό έργο στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και σημερινό πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Επίσης συνεχίζοντας τον καθ’όλα αξιόλογο θεσμό της τιμώμενης χώρας, μια πρωτοβουλία του Οργανισμού που ανοίγει τους ορίζοντες συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλες χώρες και πολιτισμούς, επίλεξε αυτή τη χρονιά να τιμηθεί η Κύπρος.

Επίσημη ημέρα έναρξης του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 1η Ιουλίου 2017, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η όλη τελετή είναι αφιερωμένη στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και περιλαμβάνει εκτός την αναφορά στο πρόσωπό του τιμώμενου επιστήμονα, προβολή ντοκιμαντέρ “Αέναη δημιουργία σε τόπους ιερούς”, που σκηνοθέτησε ο κινηματογραφιστής Κώστας Αρβανιτάκης και καταγράφει το πολυσήμαντο ανασκαφικό του έργο, αλλά και εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που επιμελήθηκαν καλλιτέχνες-ζωγράφοι μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας με θεματολόγιο “Αρχαιότητες και νερό”. Την έκθεση συντονίζει ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. κ. Κωνσταντίνος Παλιάν. 

Το δεύτερο σκέλος της τελετής των εγκαινίων αφορά στο θεσμό της τιμώμενης χώρας, με την ανάλογη διαδικασία υποδοχής της. Φέτος η τιμή ανήκει στην Κύπρο, το νησί της αγάπης και του ονείρου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία κλασσικής μουσικής και μουσικών ακουσμάτων από τη Μεγαλόνησο από το φωνητικό σύνολο “de profudis” της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.