ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας και οι πρώτες συνεργασίες

koniordou-kina
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Πέμπτη 27/4,  στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας. Την επίσημη έναρξη κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουνπαρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος,Λίου Κιμπάο.
Στον χαιρετισμό της η Λυδία Κονιόρδου είπε “Ο Νίκος Καζαντζάκης ύστερα από ένα ταξίδι του στην Κίνα είχε διατυπώσει την άποψη πως εάν ψάξεις πίσω από έναν Κινέζο θα βρεις έναν Έλληνα και εάν ψάξεις πίσω από έναν Έλληνα θα βρεις έναν Κινέζο, περιγράφοντας έτσι με παραστατικό τρόπο τις ομοιότητες ανάμεσα στους δύο λαούς. Και πράγματι αν κάποιος εξετάσει τους δύο πολιτισμούς θα έρθει σε επαφή με περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά παρά διαφορές. Από τα συστήματα ιδεών του Πλάτωνα και του Κομφούκιου, το θέατρο έως την ιατρική και τον αθλητισμό μέχρι τον τρόπο που συντήρησαν την ταυτότητά τους ανά τους αιώνες μπολιάζοντας την με στοιχεία άλλων πολιτισμών χωρίς ποτέ να μετακινούνται από τον άξονά τους.
Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη κατά τον χαιρετισμό της παρουσίασε το ιστορικό που οδήγησε στην υλοποίησή της συνεργασίας του πολιτιστικού έτους 2017-2018 Ελλάδας – Κίνας. Όπως τόνισεη ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τιςΥπηρεσίες του να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για συνεργασίεςμε την κινεζική πλευρά. “Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση με αρκετές εξαιρετικέςιδέες για τις αρχαιότητες και την ορθή ολιστική διαχείρισή τους.”
Ανέφερε επίσης ενδεικτικά τρεις εκθέσεις για τις οποίες έχει δείξει μεγάλοενδιαφέρον η κινεζική πλευρά: η πολύ επιτυχημένη περιοδική έκθεσηαρχαίων ελληνικών έργων «The Greeks. From Agamemnon to Alexander the Great», η οποία είχε σπουδαία απήχηση σε πόλεις του Καναδά και τωνΗνωμένων Πολιτειών, η εξίσου σημαντική έκθεση του Ναυαγίου και τουΜηχανισμού των Αντικυθήρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτισμένη, η έκθεση αρχαίων κοσμημάτων “Vanity”, που παρουσιάστηκεστο Αρχαιολογικό.”
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουν υπογράμμισε ότι«παρά το γεγονός ότι απέχουν σημαντικά η Ελλάδα από την Κίνα και έχουν διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, έχουμε πολύ σημαντικούς πολιτισμούς για τους οποίους είμαστε περήφανοι. Και οι δυο πολιτισμοί είναι πάντα συνδεδεμένοι, αλληλοσεβόμαστε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο».
Στην συνέχεια της ομιλίας της η Λυδία Κονιόρδου τόνισε:
«Σήμερα είμαστε ευτυχείς που κηρύσσουμε την επίσημη έναρξη του έτους Ελλάδας- Κίνας, Κίνας-Ελλάδας. Στο Βυζαντινό μουσείο, στο οποίο βρισκόμαστε φιλοξενούνται δύο εκθέσεις ως συμβολική πράξη ανταλλαγής και μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι με κοινή επιθυμία η έκθεση Κινεζικές Ιστορίες θα ανοίξει στο κοινό για 2-3 εβδομάδες.
»Οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί διακρίνονται από την ισχυρή εμβέλεια της επιρροής που άσκησαν στους υπόλοιπους πολιτισμούς τους κόσμου. Οι δύο πολιτισμοί μας συναντιούνται στο βάθος, στη σημασία της διαδρομής τους, στη επίδρασή τους ανά τους αιώνες. Σήμερα με την επίσημη έναρξη του έτους Ελλάδας Κίνας οι δύο πολιτισμοί μας συναντιούνται και στο παρόν τους.
»Το παρελθόν είναι ο σπόρος για το μέλλον. Η πολιτισμική μας κληρονομιά πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία, για τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την μουσική, τα εικαστικά. Είναι λοιπόν σημαντικό, οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τα τόσα κοινά στοιχεία του παρελθόντος να ξανασυναντηθούν στον 21ο αιώνα, να αναπτύξουν πεδίο διαλόγου μέσω του πολιτισμού στις σύγχρονες ιστορικές συνθήκες και προκλήσεις, να διαμορφώσουν μια δημιουργική δυναμική, διαγράφοντας νέα πορεία.
»Οι ανταλλαγές που θα πραγματοποιηθούν κατά το έτος Ελλάδας- Κίνας είναι σύνθετες και ανταποκρίνονται στις πολύπλευρες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ανταλλαγές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, την μουσική, τα σύγχρονα εικαστικά, αλλά και με έργα τέχνης του παρελθόντος. Ανταλλαγές στο επίπεδο των πολιτιστικών βιομηχανιών εν γένει. Στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης και της ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου από τη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία. Όπως στους τομείς της συντήρησης και της ενάλιας αρχαιολογίας. Αξιοποίηση του μυθολογικού πλούτου όπως και της σύγχρονης καινοτομίας μέσα από θεματικά πάρκα.
»Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα είναι παρόντες οι φορείς που θα υλοποιήσουν κάποιες από αυτές τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Σήμερα, θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την μετάφραση και την έκδοση έργων του λόγου της κλασσικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και Συμφωνία για την ανάπτυξη της Κινηματογραφικής συμπαραγωγής.
»Η Ελλάδα εξελίσσεται σταθερά σε μια χώρα φιλική για το σινεμά μέσα από τη συγκρότηση και ανάπτυξη του Hellenic Film Comission από το ΥΠΠΟΑ. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί μια σειρά προτάσεων για συνεργασίες από σχεδόν όλους τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του νεώτερου πολιτισμού και δημιουργίας. Η επιθυμία μας είναι να συνεχιστούν οι δράσεις και το 2018 όπως επίσης να διαμορφωθούν θεσμοί πιο μόνιμης συνεργασίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν και σε άλλα επίπεδα και με άλλες μορφές και οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν. Η Ελλάδα άλλωστε υπήρξε πάντα ένας τόπος συνάντησης και συνομιλίας πολιτισμών. Οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μπορούν να στηρίζονται στην οικονομία, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Όμως μέσα από τον πολιτισμό οι σχέσεις αυτές ριζώνουν, γίνονται ουσιαστικές και ισότιμες, αποκτούν βάθος και προοπτική. Η συνθήκη του διαλόγου και η χειρονομία της ανταλλαγής δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τον πολιτισμό.
»Σήμερα λοιπόν κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μια στρατηγική σχέση αμοιβαίας κατανόησης, αλληλοσεβασμού και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ προανήγγειλε επίσης ότι το ερχόμενο φθινόπωροπρογραμματίζεται η έκθεση μιας αρχαϊκής κόρης από το Μουσείο τηςΑκρόπολης στο Μουσείο της Σαγκάης. Αντίστοιχα, μια χάλκινη λεκάνητου 6ου αι. π. Χ από το Μουσείο της Σαγκάης πρόκειται να εκτεθούν στοΜουσείο Ακρόπολης.
«Ένα άλλο πεδίο καλλιέργειας περαιτέρω συμπράξεων» όπως πρόσθεσε ηΜαρία Βλαζάκη είναι η «αμοιβαία επιμόρφωση ειδικών στη συντήρηση καιαναστήλωση μνημείων. Η διενέργεια σεμιναρίων και εργαστηρίων στηνΕλλάδα και την Κίνα και οι ανταλλαγές ειδικών επιστημόνων που θαεκπαιδευτούν από τους ομολόγους τους, θα οδηγήσει σε πολύτιμη και χρήσιμηανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Η προσαρμογή και χρήσηνέων τεχνολογιών και η εξοικείωση με διαφορετικές τεχνικές θα εμπλουτίσειτους ορίζοντες και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διάσωση και προστασίατου πολιτιστικού μας πλούτου. Η θεματολογία των εργαστηρίων –σεμιναρίωναφορά στη συντήρηση τοιχογραφιών, αρχαιολογικών οργανικών ευρημάτων ,υφάσματος και χαρτιού, όπως και σε θέματα προληπτικής συντήρησης.»
Επίσης η Μαρία Βλαζάκη είπε ότι ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει προκριθείσχετίζεται με ποικίλους επιμέρους τομείς της διάσωσης, προστασίας,συντήρησης, προβολής και γενικότερης διαχείρισης της ενάλιας πολιτιστικήςκληρονομιάς σε μια πολυεπίπεδη σύμπλευση, με την τήρηση των ευαίσθητωνισορροπιών και της απαιτητικής μεταχείρισης που απαιτούν και αξίζουνιδιαίτερα τα ενάλια πολιτιστικά αγαθά.”
Συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραπάνω δράσεις θα ανακοινωθούν επίσημαμόλις οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες.
Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την έκθεση «Δρόμοι του Μεταξιού. Βασιλική Ruπορσελάνη» που θα εγκαινιαστεί στις 10 Μάϊου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνηςτης Κέρκυρας, η οποία συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονηδημιουργία και αναφέρεται στη σπάνια πορσελάνη της επαρχίας Ruzhou.
Στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας, έκθεση με αριστουργήματα τουΚερκυραϊκού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο ΚρατικόΜουσείο της πόλης Chen Τianzu με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η πόλη τηςΚέρκυρας.
Με το πέρας των ομιλιών η Λυδία Κονιόρδου συνυπόγραψε με τον υφυπουργό Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας, Ζανγκ Χονγκσέν, δυο διμερής πολιτιστικές συμφωνίες που αφορούν: τη συμφωνία για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής και το μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με το «Έργο Μετάφρασης και Έκδοσης Έργων Λόγου της Κλασσικής Σύγχρονης Βιβλιοπαραγωγής της Κίνας και της Ελλάδας»
Ακολούθησαν τα εγκαίνια των δυο εκθέσεων που θα φιλοξενούνται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου. Πρόκειται για την έκθεση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με αφορμήτους Αγώνες της 24ης Χειμερινής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθούν το2022 στο Πεκίνο. Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφίες, μακέτες,οπτικοακουστικό υλικό και τριών διαστάσεων αναπαραστάσεις που στοιχειοθετούν την προετοιμασία της διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη δεύτερη έκθεση με τίτλο «Κινεζικές Ιστορίες: Καινοτομία στην παραδοσιακή τέχνη και τεχνολογία – Huangzhou» φιλοξενούνται σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα με επιρροές από την πλούσια κληρονομιά τηςκινεζικής πόλης Huangzhou.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με τη συναυλία κουαρτέτου “Αέναον” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ε τη συμμετοχή Λυρικών ερμηνευτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε έργα Σκαλκώτα, Καρέρ, καιΧατζηδάκη.
Παράλληλα στην αυλή του ΒΧΜ η γυναικεία ορχήστρα Xizi Chinese Orchestra παρουσίασε κινέζικη παραδοσιακή μουσική αλλά καιπραγματοποιήθηκε επίδειξη τελετουργίας παρασκευής τσαγιού για τουςπαρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία. Απο ελληνικής πλευράς: ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός του ΥΠΠΟΑΓιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτσης, ο Βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης κ.α.
Από κινεζικής πλευράς παραβρέθηκαν συνολικά 21 επίσημοι ανάμεσα τους ο υφυπουργός Τμήματος Πληροφόρησης της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, ο υφυπουργός του Διεθνούς Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ.α.
Επίσης προσωπικότητες από τους εποπτευόμενους θεσμούς του ΥΠΠΟΑ : οπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιάννης Μηλιός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, ο πρόεδρος του οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος κ.α.