ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Μ. Κόνσολας: Προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Μ. Κόνσολας: Προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού κατέθεσε ο τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ιδέα της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης που τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό μορφών τουρισμού, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Τόνισε με έμφαση ότι η Ορθοδοξία, που τόσο άκριτα βάλλεται από ορισμένους τον τελευταίο καιρό, αποτελεί κιβωτό και θεματοφύλακα ιστορίας αλλά και πολιτισμού του Έθνους και της χώρας. 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε την ενεργοποίηση και υλοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία και τη σύνδεσή τους με συγκεκριμένες δράσεις.

Ο τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού και, ως παράδειγμα, κατέθεσε στα πρακτικά το σχέδιο δράσης για το θρησκευτικό τουρισμό των Κυκλάδων, που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Τοπικής Νησιωτικής Ανάπτυξης και Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που αποτυπώνει μια δεδομένη κατεύθυνση, αλλά και τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στα νησιά.

Στο πλαίσιο της παραπάνω κατεύθυνσης κατέθεσε εννέα (9) προτάσεις:
1ον: Τη χαρτογράφηση όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με τη συνεργασία της Εκκλησίας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για τη δημιουργία υποδομών ψηφιακής περιήγησης και προβολής.

2ον: Την οργανωμένη και ενισχυμένη παρουσία μας στις διεθνείς εκθέσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό.

3ον: Τη σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την διαδρομή της Ορθοδοξίας. Αναφέρομαι σε ναούς που έχουν ισχυρές ιστορικές αναφορές όπως η Μονή της Αγίας Λαύρας ή η Μονή του Αρκαδίου.

4ον: Τη συνδυαστική αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρχουν ναοί και μνημεία στους οποίους διοργανώνονται εορτές και εκδηλώσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το τελετουργικό της Μεγάλης Πέμπτης στην Πάτμο αλλά και η αναπαράσταση των Θείων Παθών στην Πάρο.

5ον: Την ανάδειξη ναών και μνημείων με ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από άλλα θρησκευτικά δόγματα.

6ον: Την επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών στα προξενεία και νέα visa centers, όχι μόνο την περίοδο αιχμής αλλά και τη λεγόμενη χαμηλή περίοδο.

7ον: Την ύπαρξη προγραμμάτων συντήρησης και ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων και ναών που αποτελούν πόλους έλξης, με τον ίδιο τρόπο που συντηρούνται τα αρχαιολογικά μνημεία. 

8ον: Την αναβάθμιση και ανάδειξη των Εκκλησιαστικών Μουσείων που πρέπει να ενταχθούν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Υπάρχουν θρησκευτικά κτίσματα τα οποία είναι ανενεργά εδώ και αρκετό καιρό και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μουσεία και να καταστούν επισκέψιμοι χώροι. 

9ον: Τη συνδυαστική συνύπαρξη του θρησκευτικού τουρισμού με την ελληνική πολιτεία και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. 

Ο κ. Κόνσολας κλείνοντας  την ομιλία του επεσήμανε ότι μέσα από την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αναδεικνύονται πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες και καταθέτοντας την εκτίμηση ότι μπορούν να ενταχθούν στο χάρτη της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Πρότεινε, για το σκοπό αυτό, αφενός την περαιτέρω συζήτηση στη Βουλή για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αφετέρου την πραγματοποίηση ειδικής ημερίδας στα Δωδεκάνησα με τη συνεργασία των επίτροπων της Βουλής, της αυτοδιοίκησης και των Εκκλησιών της Δωδεκανήσου.