Σειρά μέτρων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνονται στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Σε αυτή την πρόταση, η ελληνική πλευρά δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,4 δισ. ευρώ. Προβλέπει ως παραμετρικά έσοδα για το 2015 1.195 εκατ. (1.1% του ΑΕΠ ) και για το 2016 3.583 (2% το ΑΕΠ), έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29% που θα φέρει έσοδα το 2016 450 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προβλέπει αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με κέρδη για το 2015 στα 220 εκατ. και για το 2016 στα 250 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα εξής: Να προχωρήσει στην απελευθέρωση των μισθωμάτων των παραθεριστικών κατοικιών περιορίζοντας το όριο μίσθωσης στο ελάχιστο διάστημα των 30 ημερών.
Να θέσει κανόνες για την ηλεκτρονική μίσθωση παραθεριστικών κατοικιών, προκειμένου να ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό και να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα. Επίσης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (Ν. 711/1977) για να διευρύνει το έργο των μεταφορών που διενεργείται από τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα, θα είναι δυνατή η προκαθορισμένη μεταφορά ομάδων εκδρομέων και αποσκευών. Παράλληλα, δεσμεύεται να υλοποιήσει σχέδιο δράσης που αφορά την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχτεί την απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία ελληνική πρόταση. Ειδικότερα, παρελθόν θα αποτελέσουν οι χαμηλοί συντελεστές που ισχύουν ειδικά σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν το μέτρο θα εφαρμοστεί από φέτος τον Οκτώβριο ή και νωρίτερα. Ένα μέρος από τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εξοικονομηθούν, η κυβέρνηση εξετάζει να διαθέσει για να επιδοτήσει τα νησιά της άγονης γραμμής που έχουν ανάγκη τη συγκοινωνία ή άλλα έργα υποδομής όλους τους μήνες του χρόνου.
Με βάση το σχέδιο αυτό, φαίνεται πως εγκαταλείπεται και η ιδέα της απευθείας επιστροφής μέρους της διαφοράς του αυξημένου ΦΠΑ, στους κατοίκους των νησιών. Από την πλευρά τους οι θεσμοί προτείνουν σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τυπικό συντελεστή 23% και στον τουρισμό.
Πηgή: Hotel& restaurant