Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα από την Κρήτη για τον κλάδο του τουρισμού


Σύμφωνα με τα μηνύματα από την Κρήτη αναφέρουν μέχρι στιγμής ότι οι τουρίστες, ιδίως των πεντάστερων ξενοδοχείων, είναι εφησυχασμένοι, γιατί γνωρίζουν ότι οι κάρτες τους λειτουργούν κανονικά και ότι, αν θέλουν και κάποια μετρητά, μπορούν να τα προμηθευτούν είτε από τα υποκαταστήματα, είτε και μέσω των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών μέσα από καταναλώσεις στα ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη υπάρχει επιπλέον ζήτηση από τουριστικά γραφεία που ακυρώνουν τις διακοπές των πελατών τους στη Τυνησία και ζητούν δωμάτια στην Κρήτη. Για παράδειγμα, η TUI Ολλανδίας και η Jet Air ζήτησε να γίνει relocation των αεροπλάνων της από την Τυνησία στην Κρήτη και αύξηση τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι στις τιμές, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Travel Daily News”, η διαφορά στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Τυνησίας και της Κρήτης κυμαίνεται απο 40-50% πιο πάνω, δηλαδή η Κρήτη είναι αρκετά πιο ακριβή, φυσικά, από την Τυνησία. 

Ο Thomas Cook Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δίνει 100% επιστροφή χρημάτων στους πελάτες που θέλουν να ακυρώσουν κρατήσεις και είτε να μην πάνε διακοπές είτε να διαλέξουν ένα άλλο πακέτο.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ήρθε σε άμεση επαφή με τη διοίκηση TUI Group, της μεγαλύτερης εταιρείας διακίνησης τουριστών στην Ευρώπη. Ο γερμανικών συμφερόντων όμιλος είναι ο μεγαλύτερος Tour Operator για την Ελλάδα με 2 εκατ. επισκέπτες το 2014, ενώ για το 2015 είχε προαναγγείλει ότι θα αυξήσει κατά 10% τους πελάτες του που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Με νέα ανάρτησή του στο twitter ο κ. Ανδρεάδης μετέφερε τη θετική υποδοχή που έτυχε από τη διοίκηση του ομίλου TUI η απόφαση να εξαιρεθούν οι ξένοι τουρίστες από τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες.

Όσο για την Αίγυπτο, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο διευθυντικό στέλεχος πολύ μεγάλου διεθνούς Tour Operator, η χώρα δεν “τραβά”, άσχετα από την τιμή, αφού ήδη υπάρχουν πεντάστερα ξενοδοχεία που κάνουν προσφορές με 5 ευρώ τη διανυκτέρευση το άτομο! Η χώρα δεν είναι πλέον ασφαλής, οπότε, όπως είναι φυσικό, δεν είναι καν μέσα στις επιλογές των τουριστών. Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του “Der Spiegel” η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, πράγμα που ενθαρρύνει τους τουρίστες να διαλέξουν τη χώρα μας για τόπο διακοπών τους για φέτος.

Όσο για το θέμα αν είμαστε υπό καθεστώς “Force Majeure” (ανώτερη βία) που προβλέπουν τα συμβόλαια, φυσικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, διότι και η υπηρεσία προς τον τουρίστα υφίσταται κανονικά και κίνδυνος δεν υπάρχει και η οικονομία λειτουργεί. 

Το μόνο ανησυχητικό στοιχείο, είναι το τι θα γίνει με τις νέες κρατήσεις, που ίσως εκεί υπάρξει κάποιο “φρένο”, κυρίως λόγω κακής εκτίμησης της κατάστασης από μια μερίδα τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου