ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Οικονομικά αποτελέσματα της Louis plc

Τα αποτελέσματα της Louis plc παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και αυτό παρά το πολύ αρνητικό κλίμα που επικράτησε ιδιαίτερα στην Κύπρο κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2013.Το λειτουργικό κέρδος ανήλθε φέτος στα €51,2 εκ. σε σύγκριση με €36,5 εκ. πέρσι, καταγράφοντας καλυτέρευση της τάξης των €14,7 εκ. ή 40,3%.  Η αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση των λειτουργικών εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του λειτουργικού κέρδους προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) για το πρώτο εννιάμηνο του 2013.  Η Louis Cruises σημειώνοντας σημαντική βελτίωση στη κερδοφορία της πέτυχε λειτουργικά κέρδη €22,9 εκ. ή ποσοστό 23,7% επί των πωλήσεων (EBITDAR margin) σε σχέση με €12,2 εκ. ή 13,4% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους της κατά 6,9%,  αλλά και της αύξησης του κύκλου εργασιών (+6%). Η Louis Hotels βελτίωσε επίσης τους δείκτες κερδοφορίας της με το ποσοστό λειτουργικών κερδών επί των πωλήσεων (EBITDAR margin) να φτάνει το 38,5% έναντι 34,5% το 2012, μειώνοντας επίσης το λειτουργικό της κόστος κατά 3,3%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Louis Cruises όσο και η Louis Hotels κατόρθωσαν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό επί των πωλήσεων και αυτό παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών που επετεύχθη και από τις δύο ξεχωριστές δραστηριότητες του Ομίλου κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Το κέρδος από εργασίες πριν το καθαρό κόστος χρηματοδότησης κατέγραψε, για το εννιάμηνο του 2013, αύξηση από €10,8 εκ. στα €26,2 εκ, δηλαδή  αύξηση €15,4 εκ. ή 142%.  Η Louis Cruises είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση αφού το 2012 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο έτος. Η μείωση επίσης στα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης διεύρυνε ακόμη περισσότερο τη θετική απόκλιση των φετινών αποτελεσμάτων σε σχέση με τα περσινά, σημειώνοντας μία αύξηση του καθαρού κέρδους από εργασίες κατά €16,6 εκ.

Το καθαρό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους παρουσίασε συνολικά αύξηση κατά €11,4 εκ.  Η ανατροπή των περσινών δεδομένων της εννιάμηνης και η καταγραφή φέτος καθαρού κέρδους €2,9 εκ. σε σχέση με ζημιά €8,5 εκ. πέρσι, επιβεβαιώνει ότι η Εταιρεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σημειώνεται ότι η καλυτέρευση στα αποτελέσματα της Louis Hotels θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν απαιτείτο η επιπρόσθετη πρόβλεψη για αναβαλλόμενη φορολογία στην Ελλάδα ύψους €4,1 εκ. εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών από 20% σε 26%. 

Η συνολική βελτίωση στα αποτελέσματα της Louis plc κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 έγινε εφικτή με σχετικά μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών του Συγκροτήματος (+ 4,5%).  Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες της Louis Cruises (+6%) από τον τομέα των ναυλώσεων αλλά και από την αύξηση των πωλήσεων της από τον Πειραιά.  ΄Οσον αφορά την Louis Hotels ο κύκλος εργασιών της παρουσίασε μικρότερη αύξηση της τάξεως του 3% λόγω του γεγονότος ότι τέσσερα ξενοδοχεία της ήταν κλειστά κατά τους πρώτους μήνες του έτους για ανακαινίσεις.

Σε μία περίοδο που τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική oοικονομία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός, όπως γίνεται παραδεκτό από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, την Τρόικα και άλλους αρμόδιους φορείς, αποτελεί σήμερα την κινητήριο δύναμη αφού είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και να συνδράμουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup κατά το μήνα Μάρτιο 2013 δεν είχαν και δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες και στον κύκλο εργασιών του Συγκροτήματος αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων του  προέρχεται είτε από εργασίες εκτός Κύπρου είτε από ξένους πελάτες.

Το Συγκρότημα είναι σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους δανειστές του και έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνήσει την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων με βάση τις αναμενόμενες ταμειακές ροές για τα επόμενα έτη.


Η περιγραφή του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και των κυριότερων κινδύνων και αβεβαιοτήτων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup και ιδιαίτερα όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα  κατά την ημερομηνία έγκρισης της παρούσας, παρουσιάζονται αναλυτικά στη σημείωση 23 των συνοπτικών ενδιάμεσων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Συγκροτήματος.