ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μεγάλη φοροδιαφυγή στα νησιά και τα παραθεριστικά θέρετρα


Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής διαπιστώνονται από τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ στα νησιά και σε άλλα παραθεριστικά θέρετρα της χώρας κατά τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στο διάστημα από 6 έως και 23 Ιουλίου, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε πολύ υψηλά ποσοστά Συγκεκριμένα οι 6 από τις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγουν.

Όπως αναφέρει το 
ΑΠΕ/ΜΠΕ, ελέγχθηκαν 1.410 επιχειρήσεις και καταστήματα και διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 805 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 57%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα 17 ημερών, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 805 επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν 22.435 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν 28 παραβάσεις σε κάθε επιχείρηση.
Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1%, αλλά στους δημοφιλείς προορισμούς όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει ακόμη και στο 100%.
Ειδικότερα στην Κω ελέγχθηκαν 42 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν και στις 42 περί τις 1.103 παραβάσεις. Την ίδια εικόνα συνάντησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο Ρέθυμνο και τη Λευκάδα. Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας καταγράφησαν και στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.λπ.
Στη Σαντορίνη το ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% στην Κέρκυρα 75% και στη Μύκονο 68,5%.
οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων, μη τήρηση, ανακριβής ή ελλιπής τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, υποτιμολόγηση των εσόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των τουριστικών επιχειρήσεων.