Σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του τουρισμού στη Μαγνησία και συνολικά στη Θεσσαλία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Κεντρικό θέμα των παρεμβάσεων αποτέλεσε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τον προορισμό, με έμφαση στον ορεινό τουρισμό, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και την ενιαία διαχείριση και προβολή του προορισμού.
Νέο εθνικό σχέδιο για τον ορεινό τουρισμό
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για τους ορεινούς προορισμούς, με στόχο τη μετατροπή των ελληνικών βουνών σε προορισμούς τεσσάρων εποχών. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται η δωδεκάμηνη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, η θεσμοθέτηση των «Προορισμών Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού», έργα αναβάθμισης υποδομών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προβολής των ορεινών προορισμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες του Πηλίου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, φυσιολατρικές διαδρομές, γαστρονομικές εμπειρίες και τουρισμός ευεξίας.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και τουρισμός 12 μηνών
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, εφόσον προχωρήσει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του. Εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός προορισμού που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, αξιοποιώντας το μοναδικό πλεονέκτημα της θέας προς δύο θάλασσες και συνδυάζοντας ορεινές και παράκτιες εμπειρίες.
Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και αεροπορική συνδεσιμότητα
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ενίσχυση του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου – Κεντρικής Ελλάδος. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν στενότερη συνεργασία με τον ΕΟΤ και συντονισμένες καμπάνιες συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να αυξηθούν οι διεθνείς συνδέσεις και να ενισχυθεί η προσβασιμότητα της Θεσσαλίας.
Χωροταξικό, βραχυχρόνιες μισθώσεις και επενδύσεις
Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων να ζητούν μεγαλύτερη προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να επισημαίνουν ότι οι ορεινοί προορισμοί χρειάζονται ειδική μεταχείριση και εξειδικευμένο σχεδιασμό.
Παράλληλα, επανήλθε το ζήτημα των παράνομων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως παράγοντας αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις.
Στο πεδίο των επενδύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων για ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και όχι μόνο για τις μεγαλύτερες μονάδες, ώστε να προχωρήσουν ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις υποδομών.
DMMO και ενιαία τουριστική ταυτότητα
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος φορέας αποτελεί προϋπόθεση για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων προβολής, τη διαχείριση του προορισμού και την ανάπτυξη μιας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας.
Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων προβολής, social media, travel platforms και content creators, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο περιπατητικός, ο θαλάσσιος, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός και ο αθλητικός τουρισμός, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία.
